Datum zveřejnění: 
24. 5. 2017
Dne 17. ledna zahájilo ČVUT v Praze oslavy výročí 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky. Až do září letošního roku proběhne řada kulturních, přednáškových, ale i odborných akcí, během nichž bude představena minulost i další směřování nejstarší české technické univerzity.

V rámci oslav byl udělen čestný doktorát architektu Miroslavu Šikovi, proběhne Novoroční koncert, XI. reprezentační ples a Jarní koncert ČVUT.

27. dubna se uskuteční  galavečer s významnými absolventy a zástupci průmyslu pořádaný v Respiriu budovy ČVUT – CIIRC. Premiéru zde bude mít snímek „310 let lví síly“ režisérky Veroniky Kastlové s animacemi Pavla Koutského.

Zaměstnance a studenty čeká 13. června Zahradní slavnost ve Valdštejnské zahradě. Zahraje zde Akademický orchestr ČVUT pod vedením dirigenta Jana Šrámka. Akce se koná pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha.

Ve dnech 18. až 23. června pořádá ČVUT spolu s Českou zemědělskou univerzitou a Českou asociací univerzitního sportu České akademické hry.

Pro studenty a širokou veřejnost je připraven přednáškový cyklus Návraty na ČVUT. Ten přivede v průběhu března až května na akademickou půdu zajímavé osobnosti a absolventy ČVUT, kteří odkryjí inspirativní životní příběhy. Hosty cyklu budou například Tamar Newberger – manželka amerického velvyslance Andrewa Schapira a IT specialistka, Libor Mertl –  generální ředitel a zakladatel společnosti ComAp, Ivan Pilný – člen Inženýrské akademie a první ředitel společnosti Microsoft v České republice, a první dáma české architektury Eva Jiřičná.

V rámci Festivalu vědy, který se uskuteční 6. září na Vítězném náměstí v Dejvicích, představí ČVUT také svoji unikátní expozici Technika pro zdraví. Návštěvníky čekají ukázky zdravotnické techniky a vědecko-výzkumných projektů řešených na ČVUT s tématikou zdraví. V tento den také  bude veřejnosti představena nově postavená budova ČVUT – CIIRC v ulici Jugoslávských partyzánů.

Dne 7. září proběhne videomapping pod vedením divadelní režisérky Viktorie Čermákové.

Podrobnosti a harmonogram oslav najdete na stránkách: www.cvut.cz/310

Kontaktní osoba: Andrea Vondráková