Datum zveřejnění: 
27. 12. 2016
Na slavnostním zasedání Vědecké rady ČVUT, které se uskuteční 17. ledna v Betlémské kapli od 10.00 hodin, předá rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka čestný titul Doktor Honoris Causa architektu Miroslavu Šikovi.

Miroslav Šik patří mezi nejrespektovanější postavy současné mezinárodní architektonické scény. Studoval na ETH v Zürichu, byl žákem italského architekta a teoretika prof. Alda Rossiho, jednoho z nejvýznamnějších architektů druhé poloviny 20. století.

Na ETH Zürich zůstal i  po absolutoriu zůstal, zabýval se zkoumáním švýcarské architektury v době 2. světové války a asistoval u významného švýcarského architekta prof. Fabio Reinharta. Na počátku osmdesátých let založil v Zürichu vlastní architektonickou kancelář. Koncem osmdesátých let zformuloval vlastní teorii tzv. analogické architektury, vycházející z lokálního kontextu, v souladu se svým okolím, bez vnějších efektů, z běžných materiálů a snažící se propojit staré s novým.

V letech 1990 až 1992 vyučoval na Fakultě architektury ČVUT a ovlivnil jednu generaci mladých českých architektů (skupina Nová česká práce – M. Kuzemenský, M. Chalupa, D. Kraus, J. Šépka, J. Matula a další).

Po Praze vyučoval na EPF Lausanne a v roce 1999 získal profesuru na prestižní univerzitě ETH v Zürichu, kde jako profesor architektury a designu působí do současnosti.

V případě Vašeho zájmu o účast na akci, prosíme o registraci na kontakt uvedený níže.

Kontaktní osoba: Ivana Kinkalová