Datum zveřejnění: 
8. 10. 2025
Urychlila ohřev jídla a zjednodušila vaření. První mikrovlnnou troubu si nechal patentovat její vynálezce Percy Spencer před 80 lety. K jejímu vývoji pomohla tak jako u mnoha dalších objevů náhoda.

Adriana Mandíková, redaktorka

Při práci na vojenském radaru se mu v kapse roztavila čokoláda. Díky tomu Percymu Spencerovi došlo, že ji muselo zahřát něco zvenčí.

Miloslav Čapek, katedra elektromagnetického pole, FEL ČVUT​ 

On si hodně rychle uvědomil, že tento objev má velký komerční potenciál, protože takto lze ohřívat potraviny, respektive všechny materiály, které obsahují vodu.

Adriana Mandíková, redaktorka

První mikrovlnná trouba vážila až 350 kg a měřila skoro 2 metry.

Miloslav Čapek, katedra elektromagnetického pole, FEL ČVUT

Našla své uplatnění třeba na zaoceánských lodích, nebo dokonce i na armádních lodích nebo v restauracích, kde byl velice intenzivní provoz.

Adriana Mandíková, redaktorka

Od té doby se velikost a váha mikrovlnek značně změnily. Princip, na kterém fungují, ale zůstal stejný. Tohle je magnetron. Právě ten v mikrovlnné troubě převádí elektrickou energii na mikrovlnné záření. To prostoupí jídlem a rozpohybuje molekuly vody, které se tak zahřejí. A spolu s nimi se zahřeje i připravované jídlo. A s rozšířením mikrovlnných trub se začaly šířit i mýty o jejich škodlivosti.

Aleš Rajchl, Ústav konzervace potravin, VŠCHT

Vaření v mikrovlnné troubě je bezpečné. Je to ohřev velice podobný jako jiné způsoby ohřevu. Jestli ohřejete polévku v mikrovlnné troubě, nebo na plotýnce, je jedno.

Adriana Mandíková, redaktorka

Lidé by si měli ale dávat pozor na to, v čem jídlo ohřívají, a kontrolovat symboly, které označují, že je obal nebo nádoba přímo určená k použití v mikrovlnné troubě.

Aleš Rajchl, Ústav konzervace potravin, VŠCHT

Nemůžeme vzít například vaničku od zmrzliny, pokud do ní dáme kyselé zelí a budeme ho ohřívat v mikrovlnné troubě, tak na to již ta krabička nebyla nikdy ověřená a může docházet k extrakci některých nepříliš žádoucích látek.

Adriana Mandíková, redaktorka

Do mikrovlnky pak zásadně nepatří pokovované talíře nebo příbory. To může způsobit jiskření a troubu poškodit nebo zkratovat. Adriana Mandíková, Česká televize.

Zdroj: 
ČT1