Datum zveřejnění: 
24. 10. 2024
Začalo to v červenci 2023, kdy vedoucí integračního centra Prague Maidan Galyna Andreytsiv požádala dr. Ladislava Serédiho o vedení kurzů programování. Prague Maidan ve svém Creative HUB v Nuslích podporuje ukrajinskou mládež, aby mohla bezpečně, zajímavě a užitečně trávit volný čas. Hlavním cílem je zajistit přátelské prostředí, kde ukrajinští mladí lidé mohou alespoň na chvíli zapomenout na válku a adaptovat se na české prostředí.

Vyučující z katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT připravil kurz, do kterého začalo docházet devět ukrajinských dětí ve věku od 14 do 18 let. Kurzy programování v Pythonu probíhají jednou týdně v pátek odpoledne, z jedné skupiny jsou už dvě a vedle centra v Nuslích pro starší děti běží také dva kurzy i pro děti ve věku 10 až 14 let v Holešovicích, ve kterých se 16 dětí v komunitním centru Přístav seznamuje se základy programování na úrovní svého věku. Dr. Serédimu pomáhají jako asistenti čtyři ukrajinští studenti z Fakulty elektrotechnické ČVUT, kteří se sami zapojili do výuky a navíc jako rodilí mluvčí usnadňují komunikaci s dětmi. Kseniia Yemtseva, Kateryna Padusenko, Rakhman Karymshakov a Ivan Zinchenko dělají dobrovolnickou práci vedle svého náročného studia. Odměnou jim je podíl na rychlém pokroku, který jejich svěřenci za rok pod jejich vedením udělali. Studentka programu Softwarové inženýrství a technologie FEL ČVUT Kateryna Padusenko, která v nuselském centru vyučuje Python, k tomu uvádí: "Nelze slovy vyjádřit pocity, když děti, které nikdy nezkoušely programovat, nyní již samy dokážou napsat kousek funkčního kódu. Jsem na ně velmi pyšná. A možná mi to trochu nahrazuje komunikaci s mladším bratrem, který žije na Ukrajině s rodiči." 

Nadaní středoškoláci se chtějí stát programátory

"S tím, jak se ukrajinští uprchlíci více integrují do české společnosti, je potřeba je podporovat i v jiných aktivitách. Už nejsou tolik závislí na přímé materiální pomoci, ale mnohem více ocení, že se mohou vzdělávat v progresivních oblastech, které jim dají dobrou startovací pozici na trhu práce. To je příběh i několika nadaných dětí, které docházejí do kurzů v Nuslích a za rok udělaly velký kus práce. Někteří středoškoláci, kteří navštěvují kurz v Nuslích, mají jasnou motivaci: chtějí se stát programátory a živit se touto profesí," potvrzuje dr. Ladislav Serédi, který se setkává s velmi pozitivní zpětnou vazbou i od rodičů svých žáků. Pozitivní reakce rodičů a dětí oceňuje i Galyna Andreytsiv, vedoucí Prague Maidan Ukrajinského centra Nusle, které pro kurz poskytuje prostory a zázemí. "Programování má budoucnost a je to způsob výdělku, který přináší nezávislost. Rodiče vítají, že děti tráví čas smysluplně a že je to tolik baví. Jsme rádi, že děti v těchto kurzech provázejí odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Kataryna vše organizuje a je v kontaktu s rodiči i dětmi," uvádí Galyna Andreytsiv. V Prague Maidan probíhají kurzy zaměřené na různé oblasti znalostí, které budou moci středoškoláci využít i při budoucím studiu na vysoké škole. Například programování na Raspberry Pi.  

Díky kurzu umí v 9. třídě naprogramovat počítačovou hru

Do kurzu už více než půl roku dochází žákyně 9. třídy Vladislava Laviniuková, kterou baví kreslení a ráda také hraje počítačové hry. "Programování v Pythonu mi pomůže v tom, abych sama mohla počítačovou hru vytvořit, což je můj sen. Na začátku jsem měla jen základní znalosti, vše jsem se naučila až tady. Je pro mne důležité, že kurz je v ukrajinštině, protože v češtině mám ještě jazykovou bariéru," říká Vladislava, která oceňuje, že jí programování otevírá nové perspektivy. To, že se chce Vladislava dále rozvíjet v počítačové grafice a navrhování her, kde může kombinovat zálibu v malování a informatické dovednosti, potvrzuje i její matka Olha Laviniuková. "Pokaždé, když se dcera vrátí z kurzu, s nadšením doma ukazuje, co nového se naučila. Lektorka Kateryna Padusenko dělá lekce zajímavě a dokáže dětem vysvětlit i obtížnou látku. Po půl roce už děti získaly základy a mohou se učit i pokročilejší věci, například vytvořit bot pro sociální sítě," popisuje pokrok dětí Olha Laviniuková.

Zdroj: 
feedit.cz