Datum zveřejnění: 
29. 9. 2024
Vezmeme vás na Noc vědců na ČVUT v Praze.

Lukáš Vopršal, ČT:

Ahoj holky a kluci, vítám vás u nedělních Zpráviček. V pátek se konala Noc vědců. Festival oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, které nejsou běžně přístupné. Tradičně se zapojilo i České Vysoké učení technické v Praze. Tématem letošní Noci vědců je Proměna. V Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky si tak holky a kluci mohli vyzkoušet, jaká to bude změna, až jim s přibývajícími roky začne stárnout tělo. Vědci zájemcům nasadili obleček stárnutí, kterému se říká gerontooblek. Díky němu během chvilky zestárnete o několik desítek let, nohy vám ztěžknou, záda se ohnou, v rukou se ztratí cit, rozostří se zrak a budete i hůř slyšet.

Vítězslav Mergl, CIIRC:

Skládá se z tady té hlavní části, která má na zadní straně určité bodáky, což simuluje píchání v zádech. Když máte na sobě takhle těžké závaží, tak si nemůžete představit, že s tím běháte.

Tak teď si to zkusí, jaký to je mít stařecký třes. 

návštěvnice:

Ze začátku jsem si myslela, že to bude snadný, že se mi vůbec ta ruka klepat nebude. Tak jsem si řekla o nejvyšší proud a najednou jsem zjistila, že když jsem psala na ten papír, tak to vůbec nešlo.

Lukáš Vopršal, ČT:

S pomocí speciálních brýlí si děti také mohly vyzkoušet, jak vidí člověk s různými očními nemocemi, které jsou pro stáří typické, například pigmentová retinopatie.

návštěvnice:

Bylo co vlastně, že jsem všude měla černo, akorát že přímo uprostřed zorničky, tak jsem to tam měla žlutý.

Vítězslav Mergl, CIIRC:

Je to pro ty děti super, že i u těch svých prarodičů potom dokážou líp pochopit problém, který ten starý člověk zažívá.

návštěvník:

A to teď taky, když potkám někoho starého, tak mu pomůžu z těžkými taškami.

Lukáš Vopršal, ČT:

Po téhle zkušenosti se návštěvníci shodli, že doufají, že zestárnou co nejpozději. Lukáš Vopršal zprávičky. 

Zdroj: 
ČT - Déčko