Datum zveřejnění: 
25. 9. 2024
Efektní mlžnou komoru či kapli Božího hrobu barokního architekta Jana Santiniho. Také to bude možné navštívit na konci tohoto týdne. V pátek totiž proběhne Noc vědců a startuje také Den architektury.

Do života robotů zavede návštěvníky Noci vědců program na dejvické Fakultě elektrotechnické (FEL ČVUT). "Zapojíme se se dvěma průzkumnými roboty MARV a helhest a budeme se věnovat plánování, jak si robot vybírá cestu prostředím tak, aby byla co nejracionálnější," zve Bedřich Himmel z katedry kybernetiky FEL. V budově fakulty bude k dispozici také mlžná komora, připraví ji tým z katedry fyziky. Svět kolem nás je totiž prostoupen neviditelným ionizujícím zářením, jež pochází ze Země, Slunce i z odlehlých hlubin vesmíru. "Difúzní mlžná komora nám toto záření umožňuje spatřit tím, že proměňuje neviditelné stopy ionizujících částic na viditelné mlžné stopy," vysvětluje Milan Červenka z FEL. Pozoruhodné věci se budou dít rovněž na Letné v Národním zemědělském muzeu (NZM). "Na více než dvou desítkách stanovišť budou pro návštěvníky připravené ochutnávky nejnovějších vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy," popisuje Zdeněk Novák, generální ředitel NZM.  

Kafka a architektura Další nadcházející akce, Týden architektury, ponese kafkovské motto Proces proměny. Odkazuje na 100. výročí úmrtí tohoto německy píšícího pražského Žida. Festival připomene nejen stavby spojené s tímto autorem, ale pozve i na místa s kafkovskou atmosférou nebo související s literaturou. "Téma Franze Kafky jsme uchopili poměrně zeširoka. Letošní podtitul Proces proměny v kontextu architektury, vývoje města a veřejného prostoru nabývá nejrůznějších významů," vysvětluje Marcela Steinbachová, ředitelka Dne architektury. Akce připomene další význačné osobnosti napříč staletími, kupříkladu barokního tvůrce Františka Maxmiliána Kaňku nebo Karla Hubáčka, autora moderních kultovních staveb, mezi nimiž vyniká vysílač na Ještědu. Ten se v Praze podílel třeba na přestavbě divadla Disk v Karlově ulici. Exkurze zavedou zájemce také na skrytá místa, kde ale stojí jedinečné stavby, třeba k Santiniho barokní kapli Božího těla v areálu ČVUT na Karlově náměstí. Zajít lze též na prohlídku veřejně nepřístupných prostor Klementina či objevovat industriální architekturu, a to včetně výdechových komínů metra anebo staré čistírny odpadních vod v Bubenči. Fakta Představení vědy a architektury Noc vědců Pořadatelé ji plánují na pátek 27. září. V Praze se do ní zapojí dvě desítky institucí a ústavů, například Akademie věd ČR (AV ČR), Česká zemědělská univerzita, NZM, ČVUT a další. Například Astronomický ústav AV ČR zve na přednášku Vesmírné proměny aneb hvězdy a hvězdné kupy nežijí zrovna nudně. V Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského mohou hosté navštívit třeba Chemické divadlo Alchymist(k)a. Veškeré informace jsou na webu www.nocvedcu.cz. Den architektury Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října potrvá 14. ročník festivalu Den architektury. Již první den jsou na programu zajímavé vycházky, třeba za opomíjenou architekturou na Jarově a Balkáně (Praha 3). O den později lze vyrazit do kolonie na Slatinách či do dolní Libně po stopách literátů Hrabala, Boudníka a dalších. V sobotu 28. září lze zajít třeba na přednášku S Kafkou na cestách či na procházku za poznáním historických mlýnů. Na neděli 29. září je v plánu výstava Praha, objevuj divočinu. Kompletní program na webu www.denarchitektury.cz.  

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes