Datum zveřejnění: 
23. 7. 2024
Nové způsoby využití léčivých minerálních pramenů a také dosud nepoznané postupy léčby nejen v západočeských lázních má přinést projekt na podporu vědy v oblasti lázeňství a balneologie, což je nauka o léčivých vodách, lázních a jejich účincích na lidský organismus. Finanční podpora ze zdrojů EU ve výši téměř čtvrt miliardy korun má posunout kupředu dosavadní poznatky a zkušenosti z minulých století.

Peníze mají přinést změnu k lepšímu v oblasti poskytování lázeňské péče, stejně tak přitáhnout další domácí i zahraniční klientelu. A to k léčbě i preventivním pobytům. Konkrétně mají jít evropské finance na strategický projekt karlovarské krajské společnosti Institutu lázeňství a balneologie (ILaB) s názvem Centrum lázeňského výzkumu. Nová pracovní místa Peníze mají přijít z operačního programu Spravedlivá transformace, který má pomoci regionům postiženým těžbou uhlí. Využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla má do konce roku 2030 skončit, což s sebou přinese problémy: ubydou pracovní místa a je třeba hledat nové možnosti zaměstnávání. Např. právě v lázeňství. Dotace mají přinést podporu pro celkový rozvoj vědy a výzkumu nejenom v Karlovarském kraji, ale poznatky budou moci využít i lázně v ostatních částech republiky. "Máme ohromnou radost z toho, že se nám podařilo získat dotaci pro realizaci tohoto naprosto klíčového projektu, který našemu regionu přinese celou řadu benefitů a který posílí pozici Karlovarského kraje jako centra excelence v oblasti lázeňství a balneologie v Evropě," uvedla ředitelka ILaB Alina Huseynli. "Díky jeho realizaci dojde nejenom k významnému posílení vědeckých kapacit a infrastruktury, ale také k reálnému zlepšení poskytovaných lázeňských služeb," pokračovala ředitelka. 

Na výzkumu se budou podílet univerzity

Náklady projektu zaměřeného na transformaci lázeňství a vybudování prostředí pro realizaci vědecko-výzkumných aktivit v oblasti lékařských, environmentálních a socioekonomických věd jsou vyčísleny na 249,8 milionu korun. Dotace má dosáhnout 237,3 milionu Kč. Na realizaci projektu se budou podílet významní partneři, kterými jsou České vysoké učení technické v Praze, konkrétně Fakulta biomedicínského inženýrství, nebo Západočeská univerzita v Plzni, tedy tamní fakulta zdravotnických studií, fakulta designu a umění Ladislava Sutnara a také fakulta ekonomická. Do projektu bude zapojen rovněž Fyziologický ústav Akademie věd ČR. Lázeňství a balneologie jsou jednou z domén Karlovarského kraje. "Jejich postupy vycházejí z tradičních hodnot, ale stále při nich absentují nové vědecké poznatky, které by napomohly objektivizaci léčebných efektů lázeňských procedur," okomentoval to náměstek karlovarského hejtmana Vojtěch Franta (Piráti). "Jsme proto rádi, že se podařilo získat dotaci na realizaci projektu Centrum lázeňského výzkumu, který bude mít pro tuto oblast zásadní přínos a který s sebou zároveň přinese i nová pracovní místa," dodal náměstek. 

Zdroj: 
novinky.cz