Datum zveřejnění: 
18. 7. 2024
Je rozhodnuto. Vláda vybrala vítěze zakázky století. Nové jaderné zdroje v Česku má stavět jihokorejská společnost KHNP. Kabinet ji upřednostnil před francouzskou EdF.

Martin Řezníček, moderátor ČT

Uchazeči podali finální nabídky koncem dubna, vyhodnocovala je společnost ČEZ a doporučení pro pořadí uchazečů předala v polovině června kabinetu. Ten dnes v souladu s její hodnoticí zprávu.

Petr Fiala, premiér, předseda vlády /ODS/

Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích. Dále jsme rozhodli, a to je také důležité rozhodnutí, že budeme stavět dva bloky v Dukovanech, a v tomto směru budou vedena další jednání a budeme vyjednávat o opci na další dva bloky v Temelíně.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT

Jak už jsme zmínili, kabinet vybíral ze dvou uchazečů, francouzské společnosti EdF a jihokorejské KHNP. Koncem ledna vláda z tendru vyřadila americkou firmu Westinghouse.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Den, který se zapíše do historie české energetiky. Na jednání vlády přichází i generální ředitel společnosti ČEZ. O čtyři hodiny později kabinet oznamuje, kdo postaví rovnou dva nové reaktory.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu /STAN/

Výstavbu dvou nových jaderných bloků potřebujeme. Každý nám totiž vyrobí přibližně 12 % současné roční spotřeby.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Kabinet rozhodoval na základě hodnoticí správy ČEZu. Zásadní roli hrálo, za kolik budou nové bloky vyrábět elektřinu. Každý reaktor přitom podle vlády vyjde na 200 miliard, výstavba dvou bloků najednou má přinést pětinovou úsporu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/

Náklady státního rozpočtu mezi lety 2025–2029 se odhadují v sumě za těch pět fiskálních let něco mezi 80 a 85 miliardami korun.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Vedle ceny byly klíčové i záruky při prodloužení nebo prodražení výstavby. Lepší podle kabinetu poskytla jihokorejská firma. Ta dnešní rozhodnutí uvítala. Reaktory, které tu postaví, budou její první v Evropě.

Jooho Whang, výkonný ředitel, KHNP

Za naši firmu KHNP můžu slíbit, že jsme schopni dodat plánovaný jaderný zdroj v termínu, který Česko očekává, a za dohodnutou cenu. To je naše silná stránka – jsme schopni slíbit dodávku včas tak, jak to bude Česká republika potřebovat.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Společnost zároveň slibuje, že do zakázky zapojí české firmy. I na to vláda apelovala. Spolupráci s tuzemským průmyslem ale už navázala i firma z Francie. Výsledek tendru respektuje.

citace vyjádření EdF

Společnost EdF je připravena pokračovat nebo znovu zahájit jednání s ČEZ a českou vládou, pokud bude proces založený na preferovaném dodavateli v nadcházejících týdnech nebo měsících změněn nebo upraven.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Na výsledky tendru reagoval i další neúspěšný uchazeč, firma Westinghouse. S KHNP vedou spor o technologii.

citace vyjádření Westinghouse Electric Company

Westinghouse znovu potvrzuje svůj postoj, že firma KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru společnosti Westinghouse, která je základem nabídky KHNP a jejích referencí pro český jaderný tendr, bez souhlasu společnosti Westinghouse.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

KHNP tvrdí, že spor výstavbu neovlivní. Zakázka by se měla zasmluvnit příští rok v březnu.

Daniel Beneš, generální ředitel, ČEZ

Rádi bychom zahájili výkopové práce v Dukovanech někdy v druhé polovině roku 2029. Betonáž už se bude lít na jaře 2030 tak, abychom stihli zahájení zkušebního provozu do konce roku 2036.

Tereza Gleichová, redaktorka ČT

Další reaktor by se měl stavět s odstupem roku až dvou. Provoz by tak mohl zahájit v letech 2037–2038.

Redakce a Tereza Gleichová, Česká televize.

Martin Řezníček, moderátor ČT

Stát, aspoň podle odborníků, nové jaderné bloky potřebuje. Jedním z důvodů je i končící životnost těch stávajících, hlavně v Dukovanech. Tamní elektrárna je plně zprovoznila v roce 1987. Provoz všech čtyř bloků teď společnost ČEZ plánuje minimálně do roku 2037. Počítá ale s prodloužením o dalších 10 let. A v Temelíně jsou pak dva jaderné bloky, větší. Každý s výkonem okolo tisíce megawattů, fungovat mají 60–80 let.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT

Nové jaderné zdroje pak budou podle expertů nutné, protože se očekává nárůst spotřeby elektřiny v budoucnu, a to kvůli elektrifikaci průmyslu nebo nárůstu elektromobility. Podle jednoho ze scénářů společnosti ČEPS může spotřeba elektřiny v roce 2040 dosáhnout 112 terawatthodin, a to je zhruba o 40 terawatthodin víc než loni.

Vladimí Wagner, Ústav jaderné fyziiky Akademie ved ČR, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT

Pokud nezačneme ty bloky stavět v současnosti, tak bychom nemuseli stihnout odstavení dukovanských bloků. A zároveň budeme odstavovat uhelné elektrárny a potřebujeme jejich náhradu. To je i důvod, proč je tam ta opce, protože potřebujeme nejen nahradit současné bloky, které se budou odstavovat, ale potřebujeme mít i nějaké nové navíc. A to by byly dva v tom Temelíně.

Martin Řezníček, moderátor ČT

Teď Česko dováží asi 15 TWh elektřiny ročně, vyveze ale až dvojnásobek. Právě kvůli odklonu od uhlí hrozí, že se stane čistým dovozcem elektřiny mnohem dřív, než se předpokládalo podle kritického scénáře ministerstva průmyslu už v příštím roce. Pravděpodobnější je ale podle úřadu rok 2027.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT

Oznámení vítěze tendru ocenili i zástupci sněmovní opozice. Od politiků ANO i SPD zaznělo, že šlo ze strany jihokorejské společnosti o dobrou nabídku. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy ale rozhodnutí o rozvoji jaderné energetiky v Česku mělo přijít o řadu let dřív. Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pak kritizoval, že není jasný model financování i pro ten druhý plánovaný dukovanský blok.

Karel Havlíček, 1. místopředseda hnutí, místopředseda sněmovny /ANO/

Jsem rád, že se jde do dvou bloků dukovanských a že se využila opce v rámci zadávací dokumentace. Na druhou stranu vláda dodnes nepředstavila model financování, což je selhání. Vláda si měla stoupnout před národ a říct: bude to tento a tento dodavatel, bude to stát tolik a tolik a budeme to financovat z těch a z těch zdrojů. Nevím, co dva roky dělala.

Radim Fiala, místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /SPD/ 

Říkám to poprvé, ale vláda rozhodla asi správně v tomto tendru. Je tam ale dalších spousta neznámých, jaké jsou tam sankce, například za pozdější dostavení, vícepráce, jaké jsou sankce za to, že se nepodaří dostavět elektrárna v termínu, protože my potřebujeme, abysme co nejdříve začali fungovat, abysme posílili jadernou energetiku v České republice. Barbora Kroužková, moderátorka ČT 

Zdroj: 
ČT1