Datum zveřejnění: 
12. 7. 2024
Česko se v následujících měsících dočká historické události. Na půdě národního superpočítačového centra IT4Innovations při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava bude zprovozněn první lokální kvantový počítač. Tyto stroje slibují přinést revoluci do světa informačních technologií s velkým dopadem na ekonomiku, zdravotnictví, energetiku, chemii a na další oblasti. Podle informací e15 jsou k získání zakázky blízko Finové.

Kvantové počítače mohou být oproti těm tradičním mnohonásobně rychlejší, k výpočtům totiž používají atomy. Ty se nacházejí ve více stavech zároveň, v takzvané superpozici, a navíc se vzájemně ovlivňují. Zatímco běžný stroj pracující se dvěma stavy 0 a 1 musí informace odbavovat jednu po druhé, kvantová mašina to zvládne naráz. To, co by běžný počítač zpracovával desítky let, by kvantový protějšek mohl umět třeba za hodinu. "Kvantové výpočty bychom mohli využít k dekódování složitých chemických procesů potřebných k výrobě levných hnojiv a k rozpoutání druhé zelené revoluce. K vytvoření superbaterie, která umožní vznik slunečního věku, nebo k návrhu reaktorů jaderné fúze pro výrobu čisté, bezpečné a obnovitelné energie. Může dokonce odhalit ďábelsky obtížné skládání proteinů, které je základem dosud nevyléčitelných nemocí," shrnuje se v knize Kvantová revoluce, jež nedávno vyšla v češtině. 

"V kvantové oblasti se během několika let odehraje revoluce, která zasáhne řadu oborů," dodává rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Do oblasti, která je zatím stále spíše na začátku, proto proudí značné veřejné a soukromé prostředky. Velký zájem projevují státní mocnosti a armády. Kromě možných ekonomických výhod chtějí získat vojenskou převahu. Kvantové počítače by mohly rozlousknout současné šifry. USA například omezily export těchto technologií a prověřují vstup zahraničních investorů do tamních firem z oboru. 

Evropská komise chystá nákup šesti menších kvantových počítačů různého typu, fungovat budou v Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Polsku a v Česku. Ostravský model vyjde na sedm milionů eur, asi 180 milionů korun. Půlku zaplatí komise a na zbytek se kromě Česka složí Finsko, Švédsko, Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Belgie, Německo a Polsko. Jde o konsorcium LUMI, jehož je Česko členem a které ve Finsku provozuje nejrychlejší evropský superpočítač. Evropská komise v současné době vyhodnocuje veřejnou soutěž, jejíž technické zadání připravili v Ostravě. Brusel do podmínek dal, že dodavatel musí splnit "evropskou přidanou hodnotu". To má zajistit, že dodavatelem bude firma ze starého kontinentu. 

Do Ostravy chtějí pořídit kvantový počítač s dvaceti takzvanými qubity, což je jednotka kvantové informace odvozená od klasického bitu popisující výkon počítače. Má jít o čip postavený na supravodivé technologii, který je nutné chladit téměř k absolutní nule. Hlavní evropští výrobci takových strojů jsou QuantWare z Nizozemska, Parity QC z Rakouska a IQM z Finska. Komise proces výběru nekomentuje. Podle informací e15 se do soutěže přihlásila pouze společnost IQM. "Technologicky je nejdále," shrnuje Michal Křelina, který se kvantovým technologiím věnuje jako konzultant pro NATO či Evropskou vesmírnou agenturu. "Cesta k podpisu smlouvy asi bude delší, než jsme si mysleli. Souvisí to s procedurami na evropské úrovni," doplňuje bez dalších detailů ředitel IT4Innovations Vít Vondrák. Šestice evropských kvantových počítačů bude fungovat ve spolupráci s již pořízenými běžnými superpočítači, do kterých EK poslala sedm miliard eur, kolem 180 miliard korun. Přístup k nim v rámci grantů budou mít vědci a další zájemci.  

 

Zdroj: 
e15-premium.cz