Datum zveřejnění: 
29. 6. 2024
Nový model formule CTU.24, který společně vytvořili studenti Fakulty strojní i Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického ( ČVUT ), je čistě elektrická a umí jezdit i bez řidiče. Pro vývoj stroje se spojily bývalé týmy CTU Cartech a eForce FEE Prague Formula. Nový tým eForce Prague Formula představil v Mladé Boleslavi monopost, se kterým chce uspět v prestižní studentské soutěži Formula Student.

Autonomní vůz bez řidiče i elektrický model už studenti ČVUT v minulosti vyvinuli. "Novinka je v tom, že jsme postavili kompletně nový monopost, žádný díl použitý loni nebyl použitý letos, s vývojem jsme začali úplně od začátku," řekl kapitán týmu Jan Cába. Protože je formule zcela nová, očekává, že mohou přijít různé komplikace, které bude tým průběžně řešit.

Ambicí týmu je zúčastnit se všech závodů a odjet hlavní disciplíny. "Doufáme, že se nám povede útočit na nejlepší příčky a potrápit nejlepší německé univerzity i ve statických disciplínách," řekl Cába. Konkurence je podle něj vysoká, zejména v Německu, kde letos soutěží 84 elektrických autonomních týmů, vzrůstá i popularita a prestiž soutěže. Větší tlak v soutěži byl důvodem, proč se letos dříve samostatné týmy spojily. Tým čítá 79 studentů z pěti univerzit .

Formule na závodech jezdí s pilotem i bez pilota. "Proto je pro nás velmi důležitá integrita a komplexita, abychom měli jednoduchou přepínatelnost na bezpilotní režim, někdy máme na přestavění jen deset minut," řekl Cába. Letošní monopost má být podle technického vedoucího Filipa Kliera dobrým základem pro budoucí generace, které ho budou moci vylepšovat nebo měnit. Při vývoji se studenti zaměřili například na spolehlivost, ovladatelnost nebo co nejlepší umístění pilota.

Monopost má v každém kole jeden elektromotor s výkonem 35 kilowattů, včetně pilota váží 280 kilogramů, součástí je mimo jiné 723 LED světel a 335 metrů vodičů. Nejnáročnější práci po technické stránce podle Kliera letos odvedla skupina aerodynamiky, vznikl totiž zcela nový aerodynamický balíček. "Tak aby vzduch obtékal vůz co nejefektivněji. Díky tomu má vůz při 90 kilometrech za hodinu přítlačnou sílu 282 kilogramů," řekl Klier. Vzduch pod autem zrychlují turbíny umístěné v podlaze monopostu.

Tým čekají v dalších týdnech závody v Rakousku, Německu, Česku a Itálii. Loňský model monopostu FS .15 s hybridním pohonem byl v historii týmu CTU CarTech nejúspěšnější. Prvenství studenti vybojovali na dvou závodech ze čtyř, a to v Nizozemsku a Rakousku. Do konstrukční soutěže Formula Student pro studenty vysokých technických škol se každoročně zapojuje víc než 800 univerzitních týmů. Jejich úkolem je v jednom roce navrhnout, vyrobit a otestovat monopost na závodech. Hodnotí se nejen rychlost, ale i konstrukční návrh, plánování rozpočtů a zpracování marketingového plánu. Od roku 2010 se soutěže mohou zúčastnit i vozy s čistě elektrickým pohonem, kategorie autonomních formulí přibyla v roce 2016.

Autor: 
ČTK, fdv
Zdroj: 
iDnes.cz