Datum zveřejnění: 
27. 6. 2024
Citlivější měřící přístroje, odolnější zabezpečovací technologie a výrazně výkonnější počítače, to všechno podle vědců přináší kvantová technologie, jejich využití může být v budoucnu stěžejní pro různá odvětví. I proto uspořádalo české vysoké učení technické mezinárodní soutěž Kvantový hackaton.

"Zadání bylo identifikovat námořní miny na základě vizuálních dat. Chtěli jsme zjistit, jestli v tom mohou kvantové výpočty přinést nějakou výhodu." Aurel Gábriš z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT popisuje úkol, kterým zvítězil v letošním kvantovém hackathonu.

Igor Jex: "Ta největší výhoda je, že kvantové technologie umožňují výraznou paralelizaci."

Martin SRB, redaktor : Igor Jex z Fakulty jaderné vysvětluje, že kvantové počítače dovedou dělat víc věcí zároveň na stejném místě.

Igor Jex: "Když chcete realizovat spoustu výpočtů najednou vedle sebe."

Martin SRB, redaktor: Využívají totiž zvláštních jevů kvantové fyziky, které se příčí zdravému rozumu. Jeden z jevů kdysi fyzik Erwin Schredinger přirovnal ke kočce, která může být živá a mrtvá zároveň. Podobně i kvantový byt čili jednotka informace může být tak trochu jednička i 0 zároveň s jistou pravděpodobností.

"Díky tomu může počítač zvládat více věcí najednou, ale je potřeba s ním pracovat jiným způsobem", říká Ivo Petr z Fakulty informačních technologií ČVUT. "Současné kvantové počítače nejsou schopny přesných výpočtů. My ze strojového učení víme, že často nepotřebujeme přesný výpočet, že stačí mít nějaký model."

Martin SRB, redaktor: Ani v běžném životě nemusí být optimální to nejpřesnější řešení. Užitečnější může být to, které dostaneme rychle i za cenu nepřesností. Může to být třeba screening v medicíně, jehož kvantové řešení dostalo v soutěži ČVUT druhou cenu nebo kvantová úloha pro úklid kosmického smetí na oběžné dráze oceněná třetím místem. Právě ta zaujala Aurela Gábriše. "Problém je, že tu máme mnoho objektů, které se pohybují a v každém okamžiku je situace úplně jiná. Když máte šanci zachytit nějaké z těch úlomků, tak je to úplně jiný problém, než jste počítali minulý týden."

Martin SRB, redaktor: Zároveň ale vědci myslí i na bezpečnost kvantových technologií. Už teď je jasné, že kvantové výpočty budou schopné prolomit současné složité šifry. Martin Srb, Radiožurnál. 

Zdroj: 
Český rozhlas - Radiožurnál