Datum zveřejnění: 
25. 6. 2024
Pro svou lásku vytvářel prstýnek z plastu a přízí. To Marku Vlasákovi vnuklo myšlenku, že by se z uvedených materiálů dalo vyrobit i něco jiného. Nakonec vymyslel unikátní lampy kombinující 3D tisk a barevné příze. "Tyto zkušenosti předznamenaly moje směřování během dospívání a následně i volbu vysoké školy. Nastoupil jsem na Fakultu strojní Českého vysokého učení technického v Praze, kde jsem se seznámil s modelování ve 3D," popisuje svoji cestu mladý muž.

Všechno odstartoval prsten pro partnerku

Nápad na výrobu unikátních lampiček z háčkovacích přízí prý vznikl vlastně náhodou. "Pořídil jsem si 3D tiskárnu, pomocí níž jsem mohl začít vytvářet vlastní projekty a postupně pronikat do tajů této fascinující technologie," začíná s vyprávěním Marek Vlasák. "Jednou jsem pro svou přítelkyni vyráběl prstýnek, který kombinoval plast a příze určené k háčkování. A právě tehdy mě napadlo, že by se z těchto materiálů daly vyrábět i další užitečné předměty," vzpomíná student s tím, že mu přišla zajímavá hlavně kombinace se světlem. Designové lampy vytváří od píky sám. Modeluje a tiskne rám, kombinaci barev i strukturu následně vymýšlí během takzvaného namotávání, jak svou metodu nazývá. "Zatím se tomu věnuji přes rok. Za tu dobu jsem experimentoval s tím, jak barvy skládat dohromady a jak hustě dávat příze. Už vím, jak na to, aby to bylo estetické. Teď si hraju s tím, abych zlepšoval nejen design, ale také zrychlil proces výroby," uvádí mladý kutil. Téměř každou volnou chvíli prý věnuje vymýšlení něčeho nového; ať už tvorbě dalších modelů, nebo zdokonalování těch stávajících. "Projekt vnímám v současné podobě jako hobby. Mým cílem je posouvat se stále kupředu a přinášet na svět něco zajímavého, nezapomenutelného a krásného," usmívá se mladík.  

Desítky nepovedených kusů

Konstrukce lamp je vyrobena na 3D tiskárně. Za jediný rok vytvořil Marek Vlasák už desítky kusů. Většinu z nich ale opět rozebral. "Lamp, kterými se už kochají lidé, jsem zatím udělal zhruba třicet. Násobně více bylo těch, které jsem opět rozebral, nebo vyhodil. Šlo o nepovedené kusy. Ze začátku jsem měl docela velké ztráty. Postupoval jsem zkrátka metodou pokus-omyl," směje se kutil. Teď už jsou podle něj nepovedené kusy výjimkou. Už to má zkrátka v oku a v ruce. Marek Vlasák se nyní snaží především o to, aby výroba lamp nebyla tak časově náročná. "Musím je tvořit tak, abych denně udělal minimálně jeden kus, lépe však více. Když mám model v počítači, tak se to tiskne zhruba 5 hodin. Samotné namotávání přízí trvá okolo 2 hodin. Aktuálně vymýšlím, jak to dělat co nejefektivněji," prozrazuje student. 

Náklady v řádech stokorun

"Nejsem vyškoleným designérem. Ani si nehraju na to, že prodávám prémiové produkty za desetitisíce korun. Můj byznys model je postavený tak, že lampy jsou laciné, ale přitom pěkné a funkční. Sázím na vysokou přidanou hodnotu," zamýšlí se mladý kutil. Náklady na výrobu jedné lampy vypočítává Marek Vlasák na zhruba 500 korun. Velkou oporou mu je jeho nyní už snoubenka Kristýna. "Je ke mně naštěstí vstřícná a nestěžuje si, když se věnuji svému koníčku. Děkuji ji, že mě podporuje a že je mým fanouškem i kritikem. Když jde třeba na nákup, rychle něco namotávám. Jakmile se však vrátí, dělám, že nic," vtipkuje sympatický student. 

Zdroj: 
denik.cz + regionální deníky