Datum zveřejnění: 
24. 6. 2024
Čerstvý absolvent ateliéru designu na Fakultě architektury pražské ČVUT navrhl nový zátěžový odpadkový koš pro hlavní město. V době, kdy je po městě desítky různých typů odpadkových košů a Praha hledá klíč pro jejich sjednocení přichází návrh od Matěje Nedvěda, který navrhl trojnohou podstavu o stabilní váze 220 kilogramů s povrchem odkazující na mobiliář zastávek od Olgoj Chorchoj. Design počítá se snadným vyvážením, odtokem vody i místo pro hašení cigaret.

"Vysoká hmotnost, jemná struktura, demontovatelný systém kotvení i ulehčený servis mají společnými silami odolat různým formám vandalismu způsobující každoročně početné škody na aktuálních betonových modelech. Nerezové víko a plastová vložka zároveň eliminují některé problémy související s přeplňováním a svozem odpadu," říká mladý designér Matěj Nedvěd, jehož prototyp je nyní k vyzkoušení před fakultou v Praze. Při designu spolupracoval s TSK i IPR Praha. 

"Využili jsme zde jak předešlé zkušenosti z návrhu vysoce odolných ochranných košů, tak i kompozitní materiál na bázi silikátu, který vhodně kombinuje jak potřebnou odolnost, tak schopnost zachytit jemnou strukturu designového návrhu na svém povrchu," říkají Michal Mára a Přemysl Kheml z Experimentálního centra ČVUT, kde vznikal právě veřejností testovaný první prototyp

Zdroj: 
designmagazin.cz