Datum zveřejnění: 
20. 6. 2024
Otisků prstů, Testování čistoty vody nebo život ve vesmíru. To vše si dnes budou moci vyzkoušet návštěvníci už dvanáctého ročníku Věda Festu. Na pražském Vítězném náměstí bude pro veřejnost připraveno celkem 113 stánků a více než 50 vystavovatelů.

Téhle akce se ročně zúčastní tisíce lidí, především z řad žáků a studentů. Podrobnosti přidá přímo z místa Václav Vohlídal.

Václave, Zdravím tě, dobré dopoledne. Co kromě toho, co už jsem zmínil, si organizátoři letos připravili?

Václav Vohlídal, ČT

Tak jednou z velkých novinek, které jsou tady na na Vědafestu, je letos poprvé ve větším virtuální realita. Návštěvníci, studenti, žáci si ve virtuální realitě budou moc ukázat nejenom samotnou vědu v praxi, ale i její výsledky. Budou si tak moct například postavit zeď, opravit kohoutek, ale také se projít pražskými mrakodrapy a zjistit, co přesně se v těch mrakodrapech skrývá a jak vlastně k jejich stavbě dochází. Kromě toho je samozřejmě ale tady hlavně to, co si můžou návštěvníci, děti vyzkoušet v praxi. Je to tady například život pilotů, jaké je to jezdit formulí. Je to také možnost podívat se přímo do aeroplánu a vyzkoušet si létat, jsou to ale i další věci. Celkem totiž tady dnes vystavuje více než 10 univerzit, je tady více než 100 stánků, více než 50 vystavovatelů. Jednou z univerzit je ČVUT, České vysoké učení technické v Praze. To tady má několik tématických bloků. Jeden z nich si připravila i Fakulta strojní, která tady má raketu nebo nabízí možnost zajezdit si s robotem. Tady právě teď vidíme samotnou raketu v praxi. A já už se teď zeptám právě tady velmi zaneprázdněného stánkaře Michaela Jurči z Fakulty strojní. Dobrý den. Co vy tady dětem dnes ukazujete?

Michael Jurča, FS ČVUT

Co my jim tady dneska ukazujeme? Já jsem ze spolku City Spacesearch. Dneska ukazujeme naši raketu. Jmenuje se Ilustria. Pracovali jsme na ní přes dva roky, takže tohle to je výsledek dvouleté práce. Jak můžete vidět, je z velké části vyrobená z uhlíkového vlákna. Celý plášť je z uhlíkového vlákna a je pospojovaná takzvanými radiálně axiálními spojkami neboli Redax spojkami. Ty jsme si taky sami navrhovali a potom nám je vyráběla nějaká firma na zakázku. Raketa má hybridní motor, to znamená, že palivo je tuhá část. To je támhle ten 3D tištěný kus, který tam můžete vidět, a potom do toho vstřikujeme okysličovadlo oxid dusný, aby to hořelo a aby ta raketa potom mohla letět.

Václav Vohlídal, ČT

Tak jsme tady viděli, že jste zatím neustále zaneprázdněný. Co děti na té raketě baví nejvíc? Co jim vlastně ukazuje.te?

Michael Jurča, FS ČVUT

Tak zatím největším tahákem jsou, jak můžete tady vidět, omalovánky rakety, Já jsem řekl, pojďte nám vybarvit raketu. My se tím třeba inspirujeme a třeba váš polep potom použijeme. A samozřejmě raketu musíme pojmenovat, raketa bez jména, to prostě nejde. Potom je výborný tahák je odpalovací kufřík, protože to známe z amerických filmů: pane prezidente, zmáčkněte tlačítko. Tak to vlastně dělá úplně to samý. Pak nám to odpálí tu raketu.

Václav Vohlídal, ČT

Každopádně raketa není to jediné, když se tady díváme, co tady třeba děti dělají u jiných stánků na jiných stanovištích. Co dalšího si děti můžou vyzkoušet?

Michael Jurča, FS ČVUT

Můžou si tady vyzkoušet zase omalovánku a potom vyluštit nějaké rébusy. Támhle na druhé straně nebo vzadu jsou ještě kluci od robotů a ti se zabývají tím, že vyrábí Mars Rover, vlastně funkční model. Ne model, prostě vyrábí Mars Rover a budou se s ním účastnit mezinárodní soutěže. Myslím si, že to mají někdy v říjnu, pokud se nepletu, takže to je jejich doména.

Václav Vohlídal, ČT

Děkuju mockrát. Michael Jurča z Fakulty strojní. Návštěvníků jenom během dopoledne jsou tisíce. Je to především z řad škol, studentů. I to téma, které jsi také zmiňoval, tedy téma Věda vzdělává, je právě určené kvůli tomu, aby dorazilo dětí co nejvíce. Oni tu během celého dne můžou plnit různé experimenty, jako například vidíme teď. Můžou si ale samozřejmě také zkoušet další věci. Můžou si například zkoušet to, jaké to je být spisovatelem, jaké to být historikem, jaké je to zkoumat policejní práci. Já jsem zmiňoval Fakultu strojní, ta samozřejmě spadá pod České vysoké učení technické v Praze, které tu má dnes stánků celkem 10. A co všechno dnes tato univerzita nabízí a co všechno si právě tady může veřejnost a návštěvníci vyzkoušet? To už teď probereme s mým dalším hostem, kterým je Veronika Štuhlová z Fakulty stavební, Dobrý den. Tak vy tady dnes, řekněme, organizujete celé České vysoké učení technické. Tak co všechno tady diváci uvidí? My jsme viděli jeden stánek, Fakultu strojní, co dalšího kde diváci můžou vidět?

Veronika Štuhlová, FSv

Tak vzhledem k tomu, že máme 10 fakult, tak my jsme tu jako zástupci všech. Ale jde o to, že každá fakulta má stánek a na každém tom stánku si můžete vyzkoušet jednotlivé aktivity. Jsou to různé věci z technického zázemí a oblasti, což vlastně ČVUT jsme a máme tu spoustu věcí pro děti. Celé to provází tady ta soutěž, kdy vlastně vysbíráte 10 razítek, v každém stánku se zastavíte a za to dostanete super odměnu. Právě od nás, je to mířené i na děti, protože podporujeme technické vzdělání samozřejmě už od mladého věku a lákáme studenty. Takže tak.

Václav Vohlídal, ČT

A když jste se zastavila u dětí, u vyplňování tohoto, tak jsou ty stanoviště, které tady musí obejít, všechny ty stánky, které tady vidíme?

Veronika Štuhlová, FSv

Je to všech těch 10 fakultních stánků, ano.

Václav Vohlídal, ČT

Takže když my se teď u nějakých těch stánků zastavíme, tak kdybyste měla popsat, co vlastně tady můžou děti různě dělat, s čím si můžou hrát?

Veronika Štuhlová, FSv

U nás je to takový odpočinkový stánek, kde si můžou děti malovat. Můžete si nechat udělat tetování na obličej, na ruku, kamkoliv a dočasné samozřejmě, a to je vlastně všechno. Zajímavější jsou  jednotlivé stánky fakult, třeba biomedicínské inženýrství, kde si můžete udělat chemický pokus, můžete se podívat, jak to vypadá v sanitce, můžete si zkusit resuscitaci, nechat si změřit zrak a tak.

Václav Vohlídal, ČT

Já vás teď na chvilku pustím, vrátím se pak k vám. Teďka tady máme stánek kouzelné chemie. Jestli vás můžu vyrušit, co vy tady vlastně dětem ukazujete?

FBMI

Ukazujeme si pokus se suchým ledem a děti si tady můžou udělat takovouhle bublinu. Díky jednoduchému řešení.

Václav Vohlídal, ČT

Vidíme, že tady ten stánek také děti baví. My jsme tady zmiňovali, že je tady také Fakulta biomedicínského inženýrství a tam si lidé můžou vyzkoušet například i novinky z oblasti umělé inteligence. Tady máme například trenéra, který právě funguje pro udržování kondice, který k tomu využívá i umělou inteligenci. Je tady ale také další řada stánků a jak vidíme, tak tady je právě velké zaneprázdnění. Já tady také vyruším jednoho z účastníků. Dobrý den. Tak co tady konkrétně můžou děti a návštěvníci vidět?

FBMI

My jsme z Fakulty biomedicínského inženýrství, konkrétně obor optika, optometrie, a u nás si dneska  mohou účastníci změřit hloubku zrakové ostrosti.

Václav Vohlídal, ČT

Co tady děti zatím říkají na to, když si to vyzkouší? Jsou některé z nich překvapené?

FBMI

Výsledky jsou velmi překvapeny, protože třeba nechodí k očnímu lékaři anebo nejdou do optiky, aby si mohly změřit zrak a právě jsou překvapeny, že jim vycházejí ty hodnoty, jako že by si měly právě zajít.

Václav Vohlídal, ČT

A tady taky za vámi vidíme právě toho zmiňovaného trenéra umělé inteligence, která pomáhá k udržování, monitorování fyzické zdatnosti. Jak to funguje? Můžeme si to nějak jednoduše vysvětlit?

FBMI

Tady to konkrétně, na co koukáte, to je vlastně umělá inteligence vytrénovaná na odhad emocí, konkrétně na udržování fyzické kondice. Potom máme jiný systém, který určuje optické parametry jako EKG, frekvence AMG. Mám říct něco o emocích? … Vy se do toho podíváte a ta umělá inteligence je naučená, vytrénovaná na to určit s šedesátiprocentní pravděpodobností, jakou máte náladu. Podle toho, jak se tváříte, tak záchytné body jsou samozřejmě ústa, oči a mimické svaly na tváři. To tučné, to je ta první, jako kdyby vyhodnocená emoce, ta druhá pod tím je druhá nejvíc pravděpodobná. A používáme to například pro naše malé i velké návštěvníky, ale v praxi to používáme pro vyhodnocování nebo takový jako podpůrný nástroj pro vyhodnocování kognitivní zátěže, například když se trénují astronauti v nějakém izolovaném, stísněném prostředí, tak toto má pomoct. Že už jsou třeba unavení, že už toho mají dost, že už není potřeba je zatěžovat, protože oni to třeba nechtějí přiznat, Samozřejmě, tak toto by mělo pomoct odhalit a třeba uzpůsobit program. A samozřejmě hlavní cíl toho je, aby se nedělaly chyby, protože u nějakých profesí, jako jsou třeba astronauti, tak ta chyba samozřejmě může být fatální.

Václav Vohlídal, ČT

Děkuju mockrát za váš čas. No a protože stánků je tady dnes celkem 113 a samozřejmě nestihneme divákům České televize ukázat všechny, tak já už jenom dokončím tím, že vstup je zdarma a program je naplánovaný až do pozdního odpoledne. Přijít samozřejmě můžou celé rodiny, nejenom děti, ten program je uzpůsobený i pro ně. A jak říkám, bude tady až do pozdní odpoledne. 

 

Zdroj: 
Česká televize