Datum zveřejnění: 
20. 6. 2024
Železniční průmysl trpí podle ministra dopravy Martina Kupky nedostatkem studentů a odborníků. I proto otevřely ČVUT v Praze a společnost AŽD nové "Kompetenční centrum Dětenice." Jde o specializované výukové pracoviště zejména pro studenty železničních oborů. Do vínku si vzalo například téma bezpečnosti a jedním z prvních úkolů je vývoj a výroba inspekčního vozítka s autonomním řízením.

Centrum vzniklo na experimentální trati Kopidlno – Dolní Bousov v Královéhradeckém kraji, a to revitalizací původního obslužného skladu. Studentům má nabídnout možnost vyzkoušet si řadu technologií a za pomoci odborníků z AŽD realizovat inovační projekty, které by v jiných podmínkách jen těžko uskutečnili. Doprava na železnici se stejně jako všechny obory lidské činnosti vyvíjí. A jak upozorňuje děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze profesor Ondřej Přibyl , odborníci budou muset umět reagovat na výzvy, jakými jsou například autonomní mobilita či vysokorychlostní železnice. "Spolupráce mezi průmyslovými partnery a akademickou sférou je cesta, jak připravovat nové generace kvalitních a motivovaných absolventů," uvedl ke kooperaci s firmou AŽD. Kompetenční centrum Dětenice je součástí širšího projektu experimentální tratě, na které hodlá společnost AŽD dále vyvíjet a
testovat autonomní drážní vozidla s budoucím využitím v reálném provozu s cestujícími. Díky této aktivitě vznikají například zcela nové systémy rozpoznávání objektů a překážek, autonomního vedení vlaku bez nutné účasti člověka, přesného určování polohy vozidla, řešení incidentů či vzdáleného vedení vlaku.
"Chtěl bych zde ocenit také roli Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, která se k projektu přidala. Nemůžu opomenout ani Správu železnic, která s ČVUT v Praze , Univerzitou Pardubice a společností AŽD právě podepsala memorandum o spolupráci na této české experimentální trati a kompetenčním centru," doplnil generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle. AŽD je významným dodavatelem především řídicích a zabezpečovacích systémů pro dopravu, a to nejen železniční.

Autor: 
rop
Zdroj: 
e15.cz