Datum zveřejnění: 
19. 6. 2024
Zajistit přístup k technologiím navrhování polovodičů i například podpořit navýšení počtu odborníků, který se jimi zabývají, by mělo Národní kompetenční centrum pro polovodiče, které vznikne v Česku. Novinářům to při příležitost podpisu smlouvy o společné přípravě centra řekl rektor Vysokého učení technického v Brně (VUT) Ladislav Janíček. Náklady kompetenčního centra by měly být asi 50 milionů korun ročně po dobu čtyř let, na financování by se měla podílet Evropská unie (EU) a Česko, uvedl Janíček. Centrum by mělo vzniknout příští rok, uvedli signatáři smlouvy.

Na přípravě centra se podílejí kromě VUT České vysoké učení technické v Praze, firmy, Český národní polovodičový cluster i inovační centrum.

"Každý členský stát Evropské unie, který chce v oblasti polovodičových technologií něco znamenat, by měl mít národní kompetenční centrum, které bude zajišťovat provazby na partnerská kompetenční centra ve státech EU,“ řekl Janíček. Centra mají v každé zemi vytvářet podmínky pro rozvoj polovodičového průmyslu. Koncept povede podle Janíčka k tomu, aby se EU stala nezávislou na dodávkách polovodičových technologií.

Kompetenční centrum bude poskytovat kvalifikované služby podle požadavků Chips for Europe v návrhu čipů, zejména pro začínající a malé firmy. "Naprosto zásadně potřebujeme posílit technologickou suverenitu Evropy, snížit závislost na dovozech a vytvořit silný ekosystém," uvedl Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC. Posílit evropskou soběstačnost a podpořit vznik nových kvalifikovaných pracovních míst by měl akt o čipech, který vydala EU, zmínili odborníci. Jeho cílem je zdvojnásobit podíl EU na světovém trhu s polovodiči na 20 procent do roku 2030.

Nedostatek odborníků na polovodiče je podle Janíčka i nyní znatelný. Řešit se podle něj musí i to, jak dostat na tyto obory mladé uchazeče. V současné době je na vysokých školách v designu čipů kolem 70 absolventů ročně, řekl Janíček. Jedná se podle něj o inženýry. "Potřebovali bychom to v současné době velmi rychle minimálně zdvojnásobit," dodal. Odborníci na polovodiče a čipy podle něj studují na VUT a ČVUT.

Potřeba jsou podle Janíčka i odborníci na mikroelektroniku. "Těch 70 (absolventů) jsou ti, co navrhují čipy vyloženě. Polovodičové použití v mikroelektronice je mnohem širší," řekl. V mikroelektronice přibývá podle něj asi 200 až 300 inženýrů ročně z různých vysokých škol v Česku. Odborníků je podle něj potřeba mnohem více, bylo by podle něj potřeba asi 1200 až 1500 ročně. V následujících dvou až třech letech by podle něj bylo ideální, kdyby šlo o vyšší stovky absolventů ročně. Připomněl, že inženýrské studium trvá pět let.

Zdroj: 
ČTK