Datum zveřejnění: 
18. 6. 2024
Dejvický "Kulaťák" ve středu tradičně ožije popularizační akcí VědaFest, zábavným vědeckým festivalem pod širým nebem. Během jednodenní akce se představí vědecké instituce z celé republiky. VědaFest je určen žákům základních a středních škol, stejně jako zvídavé veřejnosti všech věkových kategorií. Vstup na akci je zdarma.

Letošní, 12. ročník VědaFestu na téma "Věda vzdělává" zaplní Vítězné náměstí v pražských Dejvicích ve středu 19. června od půl deváté ráno do sedmi hodin večer. Festival je přehlídkou všeho zajímavého a užitečného, co věda do života přináší. Hlavní motto akce ostatně zní "Objevovat, poznávat a zažít". "Ať už člověka zajímá jakýkoli vědní obor, na VědaFestu ho najde každý návštěvník. Ať velký, nebo malý," láká za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy. Návštěvníci mohou objevovat vědu ve 113 stanech na trávníku a zároveň během dne sledovat program na festivalovém pódiu. Kromě chemických show se mohou těšit na stavební show či na práci psích detektivů. 

Nemocné rostliny, pitvání myší i AI

"Zažijete stavební objevy s ČVUT i chemické objevy s VŠCHT. Česká zemědělská univerzita ukáže, že zemědělství je dnes věda. Výzkumný ústav rostlinné výroby vysvětlí, že i rostliny mohou být nemocné a jak je léčit. S Českým hydrometeorologickým ústavem si vyzkoušíte, co vše je třeba zjistit pro předpověď počasí. S Univerzitou Karlovou vstoupíte do světa lékařských věd, stanete se historikem a nahlédnete do minulosti nebo objevíte záhady zapomenutého písma," avizují dále organizátoři. Pražské vodovody a kanalizace naučí, jak hospodařit s vodou a jak se čistí ta pražská. Firma Advacam popíše problematiku radioaktivity a zájemci se rovněž seznámí s principem parního stroje a silou páry. Odborníci z Biologického centra budou pitvat myši a společnost PPG má pro návštěvníky připraven interaktivní workshop o záhadách vzniku a míchání barev. S bibliobusem Městské knihovny pak bude možné projít knihovnou v několika historických obdobích, s Akademií řemesel postavit zeď nebo opravit kapající kohoutek. S ČVUT se zase příchozí budou moci projít nad mrakodrapy. Prostor pro dotazy týkající se umělé intelligence (AI) nabídne veřejná debata "Co umělá inteligence je a není: Mýty a fakta". Všichni se navíc mohou utkat v kvízu "Chytrá hlava". Vítězové se mohou těšit na den v ZOO šitý na míru, předplatné časopisu ABC, inženýrský balíček ČVUT nebo chemii v tašce od VŠCHT. "Jsem opravdu rád, že VědaFest přibližuje techniku a vědu širokým vrstvám a že u toho ČVUT již tradičně bude," nechal se slyšet rektor univerzity Vojtěch Petráček. Celý program je k nalezení na webu. 

Zdroj: 
novinky.cz