Datum zveřejnění: 
12. 6. 2024
Čeští experti vyvinuli automatizovanou technologii pro odhalování zubních kazů pomocí umělé inteligence. Výhodami je to, že je přesnější, než lidský zrak a rentgenový snímek, navíc dokáže lépe rozpoznat mezizubní kazy v zárodku. Informovalo o tom v tiskové zprávě České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), které se na projektu podílelo společně s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. Využití by technologie mohla najít při zaučování studentů, zapojení do klinické praxe potrvá podle vědců déle.

Nový výzkum, publikovaný v časopise Clinical Oral Investigations, porovnával výkon automatické metody detekce zubního kazu s výkonem sedmi zubních lékařů, tří začátečníků a čtyř zkušených odborníků. "Jejich úkolem bylo označit zubní kazy na stovce rentgenových snímků. Shoda mezi odborníky byla poměrně nízká. Ve výsledku automatická metoda, která využívá hluboké učení, konzistentně překonávala nováčky a dosahovala podobných nebo lepších výsledků než i velmi zkušení zubní lékaři," uvedl vedoucí katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT Jan Kybic. Na rozdíl od jiných medicínských oborů si zubní lékaři většinu rentgenových snímků zhotovují i interpretují sami. "Hodnocení snímků je však do jisté míry subjektivní a může se mezi lékaři podstatně lišit, což se potvrdilo i v naší studii. V tomto směru může automatická detekce kazů založená na umělé inteligenci snížit například riziko přehlédnutí kazu, navíc může vizualizace kazů na snímku usnadnit komunikaci lékaře s pacientem," řekl zubař Antonín Tichý. Z téměř 4000 anonymizovaných rentgenových snímků s více než 7000 zubními kazy vytvořil student ČVUT Lukáš Kunt soubor obrazových dat a neuronovou síť. Odborníci ji pak vytrénovali na co nejpřesnější odhalování zubních kazů. Proces založený na nástrojích umělé inteligence zabral asi dva roky práce.  

Přesnější vyhodnocení snímků

Studie vědců prokázaly, že automatická metoda může zlepšit přesnost i opakovatelnost detekce kazů. Metoda tak má podle odborníků před sebou perspektivu uplatnění v lékařské praxi. Mohla by například poskytnout užitečný druhý názor k vyhodnocení rentgenového snímku i zkušeným zubním lékařům. Kunt nadále spolupracuje s 1. lékařskou fakultou UK na vývoji uživatelského rozhraní tak, aby systém mohli využívat zubní lékaři a studenti a studentky medicíny. "Uživatelské rozhraní je téměř připraveno k použití, nejprve však musíme otestovat, nakolik je automatická metoda pro studenty užitečnou pomůckou," uvedla Valéria Nagyová, která se na výzkumu podílela. To experti zjistí tím způsobem, že porovnají schopnost nalezení zubního kazu u studentů zubní medicíny, kteří budou mít k dispozici aplikaci, se studenty, kteří se učí standardními metodami, tedy formou přednášky a praktické demonstrace s dohlížejícím zubním lékařem. "K používání zubními lékaři v terénu je cesta ještě dlouhá a bude obtížné konkurovat komerčním produktům, které mají větší časové i finanční zdroje," dodala. 

Zdroj: 
denik.cz