Datum zveřejnění: 
1. 6. 2024
Pražské Letňany jsou po roce opět tři dny místem s největší koncentrací vědců a fanoušků vědy v Česku. Tady na výstavišti dnes totiž vrcholí Veletrh vědy.

Moderátoři

--------------------

Jde o tradiční akci Akademie věd, která láká tisíce lidí, a i letos je na co. Radiožurnál je partnerem veletrhu.

A tak není snad dnes jiné místo, odkud vysílat právě sobotní vědeckotechologický magazín experiment než právě odsud z Letňan.

Máme pro vás hodinu plnou vědeckých výzkumů, novinek a pokusů, které si tu vyzkoušíme, a to doslova na vlastní kůži.

Dobré sobotní dopoledne s Experimentem speciál vám přeje Martin Pařízek.

A Ondřej Vaňura.

 

Je to největší populárně naučná akce v Česku. Brány se tu otevřou v 10 hodin dopoledne, až do osmnácté hodiny si můžete projít víc než 100 expozic. V našem mobilním radiožurnálovém studiu máme teď první hosty a ten první z nich by nám chtěl na úvod hned něco říct.

 

Robotický pes

--------------------

Sobotní dopoledne zdravím posluchače Experimentu speciál na Radiožurnálu. Já jsem robotický pes a i mě můžete vidět v akci na letošním veletrhu, vidět tady v pražských Letňanech.

 

Moderátor

--------------------

Tak s tímhle černožlutým mazlíčkem sem přišel Bohumil Brož, který působí na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze . Dobré dopoledne.

 

Brož

--------------------

Dobré dopoledne.

 

Moderátor

--------------------

Jak byste nám Spota víc popsal?

 

Brož

--------------------

Je to čtyřnohý robot od firmy Boston dynamix, svým vzhledem trošku připomíná psa nebo koně, váží asi 40 kilo a měří na výšku asi půl metru.

 

Moderátor

--------------------

On tady do vysílání sice promluvil, ale vůbec to není to hlavní, co umí. Vy jste ho při svém výzkumu naučil třeba sbírat odpadky. Tak co všechno s ním děláte přímo vy?

 

Brož

--------------------

Já přímo používám Spota jako nosič product, nějaké další vybavení. Například nyní jsem s ním pracoval tak, že on nesl na sobě rádiové vysílače a sledoval člověka, který před ním šel. Je to myšlené pro záchranáře, že nemusí být k robotovi operátor, ale robot bude sledovat záchranáře sám.

 

Moderátor

--------------------

Tak my teďka můžeme udělat takový pokus s láhví vody, teďka asi spota na to připravíme, my se pokusíme o to, že nám pokusí se podat ze země spadlou láhev vody, tak už pracuje.

 

Brož

--------------------

Je připraven, místo hlavy má takovou robotickou ruku. Teď tedy ji očuchal. Tu láhev vody. Už ji pevně drží. Spot přichází ke mně a podává mi láhev vody. Takže díky, Spoty. Pustil ji úplně bezpečně. Neublížil mi, nepokousal mě. Takže je to opravdu bezpečný.

 

Moderátor

--------------------

Ano, je bezpečný. Kolem dokola těla má kamery a pomocí nich detekuje překážky a snaží se jim vyhnout. Aby tohle Spot dokázal, vy ho ovládáte ovladačem k herní konzoli, on ale umí být úplně samostatný, to pak dělá tedy jaké úkoly?

 

Brož

--------------------

Tak pokud ho ovládáme ovladačem, tak ho řídí počítač, který má Spot na zádech, a ten mu umožňuje pomocí těch senzorů, co má na palubě, procházet nějaké neznámé prostředí, třeba za účelem ho prozkoumat a najít nějaké zajímavé objekty, třeba nějaké zraněné lidi v případě, že by byl použit pro záchranáře.

 

Moderátor

--------------------

Vy jste právě absolvovali i několik mezinárodních soutěží, kdy jste prozkoumávali ty neznámé objekty a prostory, jak jste dopadli?

 

Brož

--------------------

To bych možná tady spíš přidal na kolegu. Já jsem osobně na té soutěži nebyl.

 

Moderátor

--------------------

Rozumím. Z Fakulty elektrotechnické ČVUT je tu také Jakub Sláma, i vám dobré dopoledne.

 

Sláma

--------------------

Dobré dopoledne.

 

Moderátor

--------------------

Vy jste si k nám do studia Radiožurnálu něco přinesl, co to tedy je?

 

Sláma

--------------------

Je to tak. My jsme přinesli ještě druhého robota.

 

Moderátor

--------------------

S tím jste prozkoumávali právě.

 

Sláma

--------------------

Přesně tak, je to o něco menší robot, ten je šestinohý, je to takový pavouček náš. On má totiž tu výhodu, že tím, že je výrazně menší, tak se s ním výrazně lépe pracuje v laboratoři a není vždy potřeba chodit někam do přírody daleko. Ale i z pohodlí kanceláře se dá vlastně učit a trénovat a právě, jak říkáte to prozkoumávání, tak vlastně v rámci toho my jsme měli celý robotický tým.

 

A tito dva roboti byli dva členové, ale byli tam samozřejmě i další, měli jsme tam i létající roboty, měli jsme tam i pásové kolové roboty, podobně jako když stavíte, řekněme, lidský tým, tak každá osoba, v našem případě každý robot, má trochu jiné dovednosti, někdo je lepší, řekněme, na prozkoumávání, někdo na překonávání překážek a podobně a dohromady vlastně ty roboti nám tvořili krásný harmonický tým, který dokázal plnit vlastně tu úlohu toho autonomního prozkoumávání dolů a hledání případných přeživších vlastně po nějakém neštěstí a reportování těch nalezených osob zraněných, případně nějakých objektů, jako třeba byly hasicí přístroje, které by mohly potenciálně pomoci záchranářům, který tam šli vlastně po robotech.

 

Moderátor

--------------------

A když se vrátíme k těm úspěchům, tak jakých jste dosáhli na těch robotických soutěžích?

 

Sláma

--------------------

Já si myslím, že se nám docela dařilo, vlastně na začátku to byla vícekolová soutěž, tak vlastně na začátku se nám povedlo být prvními mezi nesponzorovanými týmy, čímž čím se nám povedlo získat nějaký sponzoring na další působení, Následně vlastně v těch soutěžích jsme se umisťovali na, bych řekl, relativně vysokých příčkách, samozřejmě potom to bylo trochu zkomplikované tím, že do toho vstoupil covid a podobné restrikce cestovní. Ale já myslím, že soutěž byla úspěšná.

 

Moderátor

--------------------

Je to podle vás budoucnost, že opravdu budou záchranářské týmy složené z robotů?

 

Sláma

--------------------

Já si myslím, že určitě, on totiž ten robot má oproti lidskému záchranáři jednu výhodu, že se nemůže zranit, takže je použit přesně v těch situacích, kdy máme nějaké velmi nebezpečné prostředí typu hořící rafinérie, zasypaný důl a podobně, což je extrémně nebezpečné pro záchranáře. Dneska, obzvlášť v okamžiku, kdy oni vlastně netuší, do čeho jdou, tak v tu chvíli právě ti roboti můžou velmi pomoct, minimálně zjistit, jak to tam vypadá, aby se ti záchranáři mohli připravit na to, do čeho jdou a ideálně se jim nic nestalo.

 

Moderátor

--------------------

Vy jste se svými roboty součástí stánku ČVUT tady na Veletrhu vědy, tak co návštěvníkům ukazujete? A budete ukazovat dnes?

 

Sláma

--------------------

Tak kromě těchhle těch dvou robotů, které tady máme s námi ve studiu, tak u nás vlastně si můžou návštěvníci projít, když to trochu přeženu, život celého robota, protože samozřejmě ten robot nebude fungovat bez toho, jak kolega zmiňoval, že by neměl v sobě počítače a podobně, takže u nás si kolegové můžou zkusit spájet malý tištěný spoj, což vlastně je mozek a srdce dneska všech robotů, všech počítačů, následně tam máme jako malou housenku, která zapomněla chodit, takže návštěvníci si můžou zkusit naučit jednoho z našich robotů sami chodit, a následně tam máme právě tyhlety velké roboty, které potom návštěvníkům ukazují, jak vlastně už fungují složitější úlohy, rozdávají návštěvníkům - těm hodným a usměvavým - samozřejmě bonbony a další, další upomínkové předměty. No, a na závěr tam máme, protože jsme Fakulta elektrotechnická, tak tam je Van de Graafův generátor, kde si studenti nebo návštěvníci můžou zkusit sáhnout na 100 kV. A nechat si stát vlasy ne hrůzou, ale v tomhle případě elektřinou a bezpečně. Samozřejmě.

 

Moderátor

--------------------

Jedna důležitá věc, která určitě zajímá nejen posluchače Radiožurnálu, ale všechny ty, kteří sem na Veletrh vědy Akademie věd přijdou, je to, jestli jim ty ovladače půjčíte.

 

Sláma

--------------------

Pokud je kolem robotů dostatek místa, tak i návštěvníkům půjčujeme ovladače, aby si mohli vyzkoušet, jaké je to řídit robota.

 

Moderátor

--------------------

Tolik tedy Bohumil Brož a Jakub Sláma, vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT, a jejich roboti. Moc díky, že jste byli prvními hosty Experimentu speciál právě z Veletrhu vědy.

Zdroj: 
ČRo - Radiožurnál