Datum zveřejnění: 
31. 5. 2024
Šárka Volemanová, moderátorka -------------------- Poradna už za pár minut a v tento čas my dva vám přejeme hezké dopoledne z dvojky. Jiří Holoubek, moderátor -------------------- S nadpisem kybernetická bezpečnost, vracíme se k ní po nějakém čase. Taktiky, které volí internetoví podvodníci, jsou rozmanité, a proto bychom měli držet krok a být ve střehu. Naším dnešním hostem je pan Jaroslav Burčík, vedoucí centra pro kybernetickou bezpečnost při Českém vysokém učení technickém v Praze. Hezké dopoledne.

Burčík

--------------------

Dobré dopoledne. Děkuji za pozvání.

 

Šárka Volemanová, moderátorka

--------------------

Hezké dopoledne po čase, vítejte u nás na dvojce. My jsme minule slíbili, že až se znovu potkáme, tak si povíme mimo jiné také o jednom specifiku při placení v e shopech, které skýtá úskalí, jde o to, že když si při placení na nějakém třeba i dobře zabezpečeném e shopu zaškrtneme tlačítko nebo políčko, uložit tuto kartu pro příště. Tak může to přinést určité nebezpečenství, tedy v čem?

 

Burčík

--------------------

Tak tady nebezpečí spočívá v tom, že ta data, všechna data z té platební karty vlastně odejdou k někomu jinému, ten někdo jiný, většinou nějaký ten e shop nebo ten, kdo spravuje ty informace o zákaznicích. No, a bohužel až nepříjemně často se stává, že tato data unikají i těm firmám, které by na to měly mít bezpečnostní týmy, které by to měly mít zajištěné. A tím pádem ne vaší vinou vlastně ta vaše karta se dostane ke kyberšmejdům a tím lze zneužít, proto ten důvod neukládat a raději to tam opsat znovu.

 

Jiří Holoubek, moderátor

--------------------

Jakým způsobem lze vlastně data z té karty zneužít, protože jak všichni víme, tak to nestačí k tomu, aby se někdo dostal na náš účet, nebo už by nemělo stačit. Jsou tady, máme tady potvrzovací esemesky, face, ID, atd.

 

Burčík

--------------------

Hezky to říkáte, nemělo - velice důležité slovíčko, ale bohužel to tak není. A některé e shopy a naši občané už si zvykli nakupovat i v zahraničí a některé e shopy prostě tyto další přidané bezpečnostní funkce nemají a stačí jim pouze vyplnit tu kartu a opsat tam ta čísla, takže bohužel stává se to.

 

Šárka Volemanová, moderátorka

--------------------

Možná se zastavme na chvíli u hraní her na telefonu, které samozřejmě velmi často hrají naši potomci, ale někdy samozřejmě i my samotní, jaké nebezpečí může hrozit, když při té hře na nás vyskočí reklama, což určitě všichni z nás několikrát zažili a my na ní klikneme?

 

Burčík

--------------------

No, to je hodně zajímavé. Tady bych možná zdůraznil pro mojí generaci, že reklama v rádiu a v televizi, ona je vždycky nějakým způsobem prověřovaná, kontrolovaná, jestli je seriózní, ale na internetu tohle vůbec neplatí, reklama, na internetu to nikdo nekontroluje a vy vůbec nevíte, co v té reklamě je. Kam vás vede ten odkaz, co se může stát, když na ní kliknete? A neví to ani ten autor té aplikace, protože on tam nechá políčko pro tu reklamu a ty reklamní bannery tam servíruje potom nějaký automat, který k tomu má jakoby přístup, takže tady velké nebezpečí a doporučuji opravdu neklikat, neklikat na ty reklamy, protože vás to může odvést někam, kde to vypadá jako oficiální e shop, například toho Androidu nebo někoho jiného, a dosti často jsou to buďto nějaké jedovaté stránky nebo je tam nějaká podvržená aplikace, která se tváří jako nějaká vaše bankovní či důležitá aplikace, kterou běžně používáte.

 

Jiří Holoubek, moderátor

--------------------

Za dobu, co jsme se neviděli, což je pár týdnů, neobjevilo se něco nového, na co bychom si měli dát pozor, nějaká žhavá aktualita, pane Burčíku?

 

Burčík

--------------------

Jee, to, bysme hrozně křivdili kyberšmejdům, to víte, že objevilo. A to oni by se ozvali. Myslím si. Kyberšmejdi zjistili, že čím dál více lidí rozpoznává tzv. ty URL adresy, ty odkazy, a tak se začínají šířit emaily, kde už nejsou ty URL odkazy, kde na první pohled můžete jako nabýt dojmu, jestli to je bezpečné či ne, ale už posílají tzv. QR kódy a já věřím, že naši posluchači to znají. To jsou takové ty čtverce, které mají v sobě malé černobílé kostičky šachovnicového vzoru. No, a on ten QR kód, to je vlastně strojový kód, který obsahuje vlastně ten odkaz nebo nějaké další informace, prostě může tam být jakoby cokoliv, no, a tady je velice zase nebezpečné si ty QR kódy někde fotit a klikat na ty odkazy, protože dosti často ty mobilní aplikace vám neukáží celou tu adresu, vše, co je tam obsaženo, ale jenom nějakou část a vy zase můžete být snadno zmanipulován tím, že to vede na nějaké podvržené stránky a vy si toho nevšimnete jenom tím, že jste si to vyfotil a otevřel jste si ten QR kód.

 

Šárka Volemanová, moderátorka

--------------------

Děkujeme.

 

Jiří Holoubek, moderátor

--------------------

Kybernetická bezpečnost. Téma dnešní poradny. Opět se vidíme s Jaroslavem Burčíkem, vedoucím centra pro kybernetickou bezpečnost při Českém vysokém učení technickém v Praze . A už teď si troufám odhadnout, že ani dnes to není naposledy. To téma je nevyčerpatelné.

Zdroj: 
Český rozhlas Dvojka