Datum zveřejnění: 
30. 5. 2024
Už zítra začíná největší český Veletrh vědy, kde se během tří dní představí více než 100 expozic Akademie věd ČR, univerzit a inovačních firem. Vstup je zdarma.

Některé stánky budou připomínat improvizované laboratoře, jiné doplní speciální exponáty. Vyzkoušíte si různé laboratorní pomůcky, laserové bludiště, písařskou dílnu, navštívíte tibetský slavnostní stan, můžete zkusit chemickou únikovou hru a další…

Na stanovišti Fakulty elektrotechnické ČVUT potkáte třeba robotické mazlíčky, které vědci a vědkyně vyvíjejí a vylepšují. "Můžete se těšit například na roboty ‚píďalky‘, jejichž ovládání si mohou vyzkoušet i návštěvníci a návštěvnice," uvedl Ing. Jakub Sláma z Centra umělé inteligence FEL ČVUT . Podotkl, že jeho tým přiveze i "pavoučího" hexapoda a připraví interaktivní úkoly s bludištěm, kdy si sami vyzkoušíte řešení běžných robotických úloh.

"Na Veletrhu vědy plánujeme předvést robota Spot s robotickou rukou a autonomní sbírání předmětů. Dále pak záchranářského a průzkumného robota MARV, který bude autonomně následovat svého vůdce," upozornil pak Ing. Bedřich Himmel z katedry kybernetiky FEL . "Jedná se o reálný scénář nasazení záchranářského robota, který veze vybavení pro záchranáře. Musí ho autonomně sledovat, vyhýbat se případným překážkám, a přitom nesmí záchranáře ohrozit. Všechno to jsou práce našich studentů," doplnil Ing. Himmel.

Pod vedením studentů a studentek FEL projdete minikurzem pájení součástek. Díky němu získáte jak originální suvenýr, tak i dobrý pocit z toho, že jste se naučili něco nového. (Nejen) malé děti si pak mohou vyrobit placku podle řady vzorů či vlastního návrhu.

Expozici na Veletrhu vědy tentokrát "vyšperkuje" i oblíbený Van de Graaffův generátor. Co umí? No, nabít člověka na 10 000 voltů a vytvořit mu velmi efektní účes. Středoškoláci a středoškolačky, které v příštích letech čeká maturita a láká je technika, si pak na stánku mohou popovídat se studenty a studentkami.

Více na: www.veletrhvedy.czv

Autor: 
Martin Kuchař
Zdroj: 
21stoleti.cz