Datum zveřejnění: 
30. 5. 2024
Michal Kubal, moderátor ČT -------------------- Začal Veletrh vědy. Stovka vědeckých týmů v pražských Letňanech návštěvníkům přibližuje své obory i nejnovější technologie. Důležitou součástí je zkoušení a objevování.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
--------------------
Experti připravili pokusy, hry i nejrůznější ukázky tak, aby si návštěvníci mohli vědecký výzkum sami vyzkoušet a osahat.


Vladimír Piskala, redaktor ČT
--------------------
Od robotů přes tornádo až třeba po exotický hmyz.


vědec
--------------------
Tykadlama ohmatává všechno možný, hledá momentálně, kam se schovat.


Vladimír Piskala, redaktor ČT
--------------------
Zastoupeny jsou skoro všechny vědecké obory. Každý tak aspoň na chvíli může být fyzikem, botanikem nebo historikem. Teď jsme u jediného stánku, kde se návštěvníci můžou opravdu jen dívat. Zato ale vidí místa a věci, kam se člověk dostane jen velmi těžko. Právě teď jsme na prohlídce jaderného reaktoru v Temelíně. Obrovský zájem vzbuzuje i tento generátor z ČVUT .Kolemjdoucím z něj doslova vstávají vlasy na hlavě.

Adéla, návštěvnice veletrhu
--------------------
Byla jsem hodně nervózní a potom to hodně brnělo.


Yahor Pachkouski, Fakulta elektrotechnická ČVUT
--------------------
Je tam velké napětí, ale není tam velký proud, takže není to nebezpečný.


Vladimír Piskala, redaktor ČT
--------------------
I tak dokáže vlasy nabít a vzniká statická elektřina.Na veletrhu ale nejsou jen technické nebo přírodní vědy. Svůj stánek připravil i Psychologický ústav Akademie věd. Tento pokus se jmenuje zrcadlové kreslení, jde o to nakreslit hvězdu, ale pomocí odrazu zrcadla, to znamená, že pohyb vlevo vidím jako pohyb vpravo a pohyb nahoru, jako pohyb dolů. V tuto chvíli jde o to zjistit, jak rychle se teď člověk dokáže přizpůsobit ztíženým podmínkám. Veletrh je v pražských Letňanech otevřený až do sobotního večera..

Autor: 
Vladimír Pískala
Zdroj: 
Česká televize - Události