Datum zveřejnění: 
29. 5. 2024
Veletrh vědy pro velké i malé diváky nabídne přes stovku stánků a Science Point.

LETŇANY Stát se na chvíli operátorem ovládajícím procesy v jaderném reaktoru? Osídlovat Mars? Seznámit se s autonomními roboty, anebo vyzkoušet, jaké to je závodit v elektrické formuli? Také to bude možné od zítřka na Veletrhu vědy ve výstavním areálu v Letňanech. Jde o nejprestižnější akci svého druhu v ČR pro malé i velké návštěvníky, jíž se účastní špičková vědecká centra a školy.

"Veletrh vědy, pořádaný Akademií věd ČR, se od svého prvního ročníku v roce 2015 rozrostl v největší a nejvyhledávanější akci popularizující vědu. ČVUT v Praze letos nabídne návštěvníkům ukázky činnosti šesti ze svých osmi fakult ," vysvětlila Ivana Macnarová z Fakulty informačních technologií ČVUT ( FIT ČVUT ). V letňanském areálu toho na diváky však čeká podstatně více.

V hlavním sále a dvou halách mohou od čtvrtka do soboty zájemci neomezeně navštívit více než 100 stánků, anebo se zastavit v Science Pointu, přednáškovém prostoru, který slouží nejen osobnostem z Akademie věd ČR (AV ČR). "Na této ‚malé‘ scéně se za tři dny Veletrhu vědy vystřídá dvacítka vědců s tématy, jako jsou osídlení Marsu, houby všude kolem nebo nové zdroje energie," uvedl mluvčí AV ČR Václav Jindřich.

 

Robotičtí mazlíci nastupují

"Představíme zmenšené modely robotů Ozobotů. Ti se učí efektivně pohybovat a jeden druhému se vyhnout," vysvětlila Macnarová. Robotické mazlíčky nabídnou také další fakulty ČVUT . "Můžete se těšit na roboty Píďalky, jejichž ovládání si mohou vyzkoušet I návštěvníci," popsal expozici Jakub Sláma z Centra umělé inteligence Fakulty elektrotechnické ČVUT ( FEL ČVUT ). Jeho tým předvede také další pozoruhodné technické výtvory, třeba "pavoučího" hexapoda (šestinohého robota, pozn. red) a připraví interaktivní úkoly s bludištěm.

"Na Veletrhu vědy plánujeme předvést robota Spot s robotickou rukou a autonomní sbírání předmětů. Dále pak záchranářského a průzkumného robota MARV, který bude autonomně následovat svého vůdce," zve Bedřich Himmel z katedry kybernetiky z FEL ČVUT . Půjde o představení záchranářského robota. "Jedná se o reálný scénář jeho nasazení. Robot veze vybavení pro záchranáře, musí ho autonomně sledovat, vyhýbat se případným překážkám, a přitom nesmí záchranáře ohrozit," vysvětlil Himmel.

ČVUT představí též jízdu na trenažeru eForce Prague Formula. Zájemci na něm zažijí autentický pocit z jízdy ve formuli či v jiných závodních speciálech. Pomocí moderních technologií si návštěvníci vyzkoušejí i ovládání jaderného reaktoru nebo řízení štěpné reakce. Technici umožní lidem projít rychlokurzem pájení součástek, v němž si sami vyrobí originální suvenýr. Expozici na Veletrhu vědy tentokrát "vyšperkuje" i oblíbený Van de Graaffův generátor. Ten umí nabít člověka na 10 tisíc voltů a vytvořit mu velmi efektní účes.

Neviditelné důkazy, která dokážou usvědčit třeba pachatele hrdelních zločinů, představí specialisté z Kriminalistického ústavu zajišťující na místech činu mikrostopy. Že ani rostliny či houby nejsou nudné, to divákům objasní vědci z Botanického ústavu AV ČR.

 

Velká virtuální exkurze

"Veletrh vědy nabídne také virtuální realitu. Třeba se společností ČEZ mohou zájemci vyrazit na REAKTOUR do Temelína a Dukovan nebo díky IT4Innovations nahlédnout přímo dovnitř superpočítače," uvedl Václav Jindřich.

Součástí veletrhu jsou také přednášky a diskusní pořady. "Řeč bude o léčbě poranění míchy, laserech, primátech, LED světlech i vlivu sociálních sítí a nových technologií na lidskou psychiku," zvou pořadatelé. Historické, genetické, politické a lingvistické aspekty pomohou například pochopit Čechům jejich původ díky panelové diskusi "Češi-Slované". Plné tajemství zůstává téma víry našich předků na úsvitu dějin. Rozšifrovat tuto problematiku si klade za cíl debata Bohové a démoni.

Veletrh patří k tomu nejlepšímu, co u nás může věda předvést. Potvrzuje to také stoupající návštěvnost od první akce roku 2015. "Na Veletrh vědy se za tři dny přichází podívat už přes třicet tisíc návštěvníků z řad široké veřejnosti," uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček .

Autor: 
Jan Bohata
Zdroj: 
MF DNES