Datum zveřejnění: 
27. 5. 2024
Uvidíme první malé a modulární reaktory kolem roku 2035, jak plánuje ČEZ? Ten chce mít do konce roku 2045 flotilu malých reaktorů o výkonu až 3 000 megawattů. (Jeden blok JE Temelín má výkon 1 125 MW). Počítá s tím i Státní energetická koncepce.

„Vývoj SMR v posledních letech akceleruje a řada výrobců finišuje se svými koncepty. Vlastně už nyní čekáme na první komerční instalace,“ říká Dr. Jan Rataj, vedoucí katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. „Mám velkou radost, že na naši konferenci dorazí zástupci prakticky všech významných firem pracujících na SMR a seznámí nás s aktuálním stavem svých projektů i dalšími plány,“dodává Rataj. 

Novinky z vývoje progresivních jaderných zařízení z Česka i ze světa a mnohem víc se dozvíte na konferenci Malé modulárníreaktory, kterou pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT (FJFI) v úterý 28. května ve své hlavní budově (Břehová 7, Praha 1) ve spolupráci s agenturou Alveda. Více informací je k dispozici zde

Autor: 
redakce podle podkladů z ČVUT
Zdroj: 
MM Spektrum