Datum zveřejnění: 
25. 5. 2024
Používání umělé inteligence má nová pravidla. Evropská unie je tento týden definitivně přijala. Akt zakazuje nebo omezuje nasazení těchto technologií například při policejní práci nebo v kamerových systémech.

Václav Vohlídal, redaktor ČT
--------------------
Kde se člověk nejpravděpodobněji nachází nebo kam a kdy půjde. To vše dokáží předvídat chytré kamerové systémy. Vědci je využívají třeba při nácviku evakuace.

 

Justýna Frommová, laboratoř zpracování obrazu, FIT ČVUT v Praze
--------------------
My tady máme vlastně dvě kamery, jednu maticovou a jednu hloubkovou, která nám pomáhá při analýze těch evakuací, kdy tadyhle vidíme vlastně výstup z té maticové kamery, která má na sobě takový jakoby a lá rybí oko objektiv. Tato data nám slouží pro vlastně analyzování trajektorií a chování těch osob při evakuaci, zvláště v tomto krizovém místě u toho východu.

 

Václav Vohlídal, redaktor ČT
--------------------
Chytré kamerové systémy ale dokáží vyčíst informace i o lidech samotných, například je identifikovat jen na základě jejich chůze nebo vyčíst, jaké emoce zrovna cítí, a to jen na základě dat z jejich obličejů. To je případ i této testovací kamery, která za úsměv nabízí odměnu.A právě toto, tedy trestání špatného chování a odměňování toho správného je základ tzv. sociálního profilování, které bude nově v Evropské unii zakázané.Stejně jako automatické identifikování lidí na veřejnosti. Výjimky budou mít v určitých případech jen vyšetřovatelé.

 

Justýna Frommová, laboratoř zpracování obrazu, FIT ČVUT v Praze
--------------------
Například pokud budou hledat chybějící osobu, někoho ztraceného, ztracené dítě a podobně.

 

Václav Vohlídal, redaktor ČT
--------------------
Omezení se týká i aplikací, které umí na základě zadání vytvářet obrázky nebo psát text. Výstupy nově budou muset být označené. Podle politiků součást boje proti dezinformacím.


Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
--------------------
Samozřejmě tam byl i velký tlak od byznysu, aby zase to nebylo přeregulováno, to si myslím, že taky se nastavila dobrá hranice.


Petr Obrovský, zpravodaj ČT
--------------------
Akt o umělé inteligenci patří mezi nejdůležitější normy končícího evropského volebního období. Plně naběhne do dvou let a může posloužit jako inspirace anebo varování pro další státy světa. Z Prahy Václav Vohlídal a z Bruselu Petr Obrovský, Česká televize.

Autor: 
Václav Vohlídal, Petr Obrovský
Zdroj: 
ČT - Události