Datum zveřejnění: 
24. 5. 2024
České vysoké učení technické v Praze vybralo finalisty v open callu na koncepci nádvoří Betlémské kaple. Celkem se přihlásilo 11 týmů, pracovní skupina nyní rozhodla o třech finalistech v užším výběru, ty čeká společná schůzka s rektorem a následně bude vybrán vítězný návrh.

Přihlášky posoudila pracovní skupina složená z odborníků z oblasti architektury, krajinářské architektury a památkové péče. Hodnotící kolektiv je složený ze zástupců ČVUT v Praze, Galerie Jaroslava Fragnera, Klubu Betlémská, Národního památkového ústavu a Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Do finálního výběru postoupily týmy:

  • Šrámek a Krejčí architekti + Steiner a Malíková krajinářští architekti
  • atelier tečka + Radmila Fingerová + Studio Richard Loskot + Jan Matoušek a Miroko Maroko
  • Kolektiv Betlém (Sebastian Sticzay, Jakub Herza, Lenka Dřevjaná, Eduard Herrmann)

Pracovní skupina u vybraných týmů rozhodovala dle referencí, portfolií přihlášených týmů a také dle prvotních nápadů. Ocenila především koncepční přístup k prostoru. Zaujala ji také návaznost na historii nádvoří, práce se zelení, hospodaření s dešťovou vodou a v neposlední řadě také interdisciplinární složení a zkušenosti vybraných týmů.

Cílem open callu bylo nalézt vhodný tým pro spolupráci na vytvoření koncepce nádvoří s přiloženým manuálem, který bude závazným dokumentem jak pro aktéry sídlící v areálu, tak pro externí partnery, kteří si některé z prostor pronajmou.

Nádvoří v současné době využívá Galerie Jaroslava Fragnera v rámci výstav i doprovodného programu. Současně se v objektu nachází také studentský Klub Betlémská a část nádvoří pro něj slouží jako venkovní posezení a prostor pro kulturní akce.

Výsledkem by měl být reprezentační prostor, který bude vhodný pro všechny zde konané akce. Současně by ale měl být zachován genius loci místa. Betlémská kaple se nachází přímo v centru hlavního města. Jde o národní kulturní památku, která připomíná osobnost Jana Husa a husitské období českých dějin. Právě v ní byly totiž postaveny základy českého reformního hnutí. 

Autor: 
Štěpánka Šulanová
Zdroj: 
TVArchitect.com