Datum zveřejnění: 
22. 5. 2024
Kdo nestihl prohlídku kaple Božího hrobu na Zderaze v Praze 2, dílo Jana Blažeje Santiniho -Aichela, kterou v rámci festivalu Open House Praha zpřístupnilo České vysoké učení technické, v jehož areálu se nachází, nemusí zoufat.

Zájemci teď mohou nahlédnout do útrob více než tři sta let staré stavby, i když zůstane zavřená. Odborníci z Fakulty elektrotechnické totiž vytvořili mobilní aplikaci využívající rozšířenou realitu, nové webové stránky s možností prohlížení 3D modelu ve virtuální realitě a haptický model pro nevidomé. Účelem tohoto modelu je odstranit bariéry pro zrakově postižené osoby a usnadnit jejich orientaci.

Barokní klenot, jenž se nachází ve dvoře přístupném jen zaměstnancům vysoké školy , tvoří dvě potemnělé místnosti, obě prázdné, vyjma dvou oválných obrazů s náboženskou tematikou. Zvenku je opravený, uvnitř ale opadává omítka, prostor působí zanedbaně. Fakulta plánuje rekonstrukci, co všechno zahrne a jak dlouho potrvá, zatím není jasné.

Kaple Božího hrobu je jednou z mála připomínek pozoruhodných a dramatických dějin kláštera křižovníků na Zderaze. Představuje i ojedinělé svědectví o zaniklém, avšak mimořádně zajímavém kostelu sv. Petra a Pavla, jehož autorem byl Santini-Aichel. Kostel na místě nestojí od roku 1904, jeho podoba se dochovala na fotografiích a dobovém plánu.

"Víme, že se jednalo o pozoruhodnou stavbu, která svým prostorovým řešením patřila do vrcholné fáze Santiniho tvorby. Jeho autorství je patrné i na dochované kapli, která je sice věrnou evokací jeruzalémského vzoru, avšak vyznačuje se dynamicky komponovaným závěrem s typickým santiniovským tvůrčím rukopisem," popisuje znalec Santiniho díla Richard Biegel z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, autor průvodních textů na nové webové stránce a informační tabuli.

Nová aplikace umožní lidem prohlédnout si kapli i zpoza zavřené brány či si ji zobrazit ve webovém prohlížeči prostřednictvím brýlí na virtuální realitu. "Jako první krok bylo potřeba kapli nasnímat. Pořídili jsme více než 900 fotografií ze země a ze vzduchu, doplněny byly 360° snímáním pomocí laser scanneru," líčí David Sedláček, vedoucí VR laboratoře katedry počítačové grafiky a interakce na fakultě.

Výsledný 3D model obsahuje více než 230 milionů bodů. "Pro náhled na webu ale používáme model s přibližně 240 tisíci trojúhelníky," popisuje. Nevidomým na výstavách představí kapli haptický model, který vznikl na 3D tiskárně. Digitalizovaný 3D model umožňuje virtuálně vstoupit do kaple a procházet jí v prostředí webu. "Pokud máte 3D brýle pro virtuální realitu, je vnímání architektury o to intenzivnější," upozorňuje Sedláček.

Aplikace pro rozšířenou realitu pro systémy iOS a Android je bezplatná. Odkazy ke stažení na webové stránce https://fel.cvut.cz/cs/fakulta/struktura-fakulty/kaple.

Autor: 
Lucie Fialová
Zdroj: 
Právo