Datum zveřejnění: 
21. 5. 2024
Na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT) a univerzitě v Charkově začal projekt pro ukrajinské studenty, který se zaměří na obnovu současné i poválečné Ukrajiny. Nese název Posilování kapacity a transfer znalostí pro rozvoj postižených oblastí Ukrajiny. Projekt se bude skládat zejména z přednášek pro studenty na Ukrajině nebo ukrajinské studenty, kteří studují v České republice. Informovalo o tom dnes ČVUT v tiskové zprávě.

Hlavní částí projektu bude výukový kurz, který se bude konat letos v červnu pro studenty pobývající v České republice a následně začátkem října pro studenty Beketovovy univerzity v Charkově. Bude zahrnovat příklady devastovaných měst a ploch s ohledem třeba na bezpečnostní, společenské i klimatické podmínky. Kurz obnovy se bude věnovat také dostupným technologiím k ochraně klimatu a dlouhodobé udržitelnosti.

O podobě kurzu na Ukrajině rozhodne podle zástupců projektu aktuální situace v Charkově. Je tedy možné, že se uskuteční on-line.

Další součástí projektu bude návštěva České republiky skupinou šesti nejlepších účastníků kurzu z Beketovovy univerzity v Charkově. Dozví se o tom, jak se různé věci řeší v Česku, aby pak své poznatky mohli využít ve výuce i praxi na Ukrajině.

Projekt v polovině května zahájil interní workshop se znalci a organizacemi. Při něm specifikovali bližší zaměření rozvojových přednášek pro studenty. Ty by měly pomoct stanovit priority a rozvinout činnost při obnově současné i poválečné Ukrajiny, jejíž území devastuje válka.

Projekt realizuje Masarykův ústav vyšších studií ČVUT ve spolupráci s O. M. Beketovovou národní univerzitou urbánní ekonomie v ukrajinském Charkově. Finančně ho podpořilo české ministerstvo zahraničí a je součástí České rozvojové pomoci.

Masarykův ústav vyšších studií ČVUT je vysokoškolský ústav univerzity, který poskytuje vysokoškolské vzdělání v akreditovaných prezenčních a kombinovaných bakalářských a magisterských studijních programech ekonomického a pedagogického zaměření.

Autor: 
puz ptd
Zdroj: 
ČTK