Datum zveřejnění: 
19. 5. 2024
Veletrh vědy, pořádaný Akademií věd ČR, se od svého prvního ročníku v roce 2015 rozrostl v největší a nejvyhledávanější akci popularizující vědu. ČVUT v Praze se proto letos rozhodlo nabídnout návštěvníkům ukázky činnosti hned šesti ze svých osmi fakult: Fakult stavební, strojní, elektrotechnické, jaderné a fyzikálně inženýrské, biomedicínského inženýrství a informačních technologií. Jedná se tak zatím o největší zastoupení ČVUT na tomto veletrhu.

Veletrh se koná v PVA Letňany od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. Pod heslem „Věda, to je ČVUT!“ budou připraveny expozice zmíněných šesti fakult a zastřešující stanoviště Rektorátu, kde si budou moci návštěvníci zasoutěžit o malý dáreček.

„Zatímco vyhledávaný VědaFest pod širým nebem má za jeden návštěvnost kolem patnácti tisíc lidí, na Veletrh vědy se za tři dny přichází podívat už přes třicet tisíc návštěvníků z řad široké veřejnosti. Jsem proto rád, že si zástupci hned šesti našich fakult našli čas a předvedou ČVUT, jak věřím, v tom nejlepším světle. Nabídka ukázek je pestrá a jistě zaujme,“ říká rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Zájemci si budou moci vyzkoušet:
jízdu na trenažeru eForce Prague Formula, kde zažijí pocit z jízdy ve formuli i v jiných závodních speciálech

bezdotykové měření srdeční a dechové frekvence, detailní prohlídku anatomie lidského těla či nejrůznější optické iluze „na vlastní oči“

autonomní roboty, Van de Graaffův generátor, ale i rychlokurz pájení součástek, v němž si vyrobí originální suvenýr

sladkou odměnu darovanou umělou inteligencí za úsměv

VR brýle,hry Arduino nebo zmenšené roboty Ozoboty se sledováním, jak se efektivně pohybují, aby se nesrazili

jízdu na cyklotrenažeru se superdokonalým inovativním rámem CDuro bike z uhlíkových kompozitních materiálů

zmenšený model umělé slalomové vodní dráhy z Areálu vodních sportů v Kadani

ovládání jaderného reaktoru nebo řízení štěpné reakce

Pro děti je připraven Kouzelný svět vědy; jak dobře znají lidské tělo, si vyzkoušejí pomocí malého kvízu, a na chvíli se budou moci stát i malými vědci. Každý, kdo na stáncích fakult splní malý úkol a předloží na stanovišti Rektorátu hrací kartičku se všemi fakultními razítky, dostane dáreček.

Expozice ČVUT bude umístěna poblíž hlavního vchodu, vstup do haly je zdarma.

Autor: 
Cen, TZ
Zdroj: 
Pražský patriot