Datum zveřejnění: 
15. 5. 2024
Buštěhrad (Kladensko) - Buštěhradské Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) vyvíjí inovace pro stavebnictví i další obory. Důraz klade na udržitelnost. Věnuje se propojení vědy s praxí, aktuálně třeba v dřevostavbách a normách pro jejich požární bezpečnost. Kromě řady jiných v něm pracuje tým věnující se energetické flexibilitě, tedy ukládání momentálně nadbytečné energie pro její budoucí využití. Centrum má 180 zaměstnanců a v příští dekádě plánuje obnovu laboratoří i rozšíření. ČTK to při dnešní akci k desátému výročí založení centra řekl jeho ředitel Robert Jára.

Jedním ze zásadních aktuálních projektů centra, který se týká udržitelného stavebnictví, jsou dřevostavby. UCEEB se podílí na přípravě oficiálních podkladů pro chystanou úpravu norem v požární bezpečnosti, které by mohly podle ředitele platit od příštího roku. "Změny umožní ve standardním režimu stavět dřevostavby do vyšších podlaží. Praxe ukazuje, že jsme schopní realizovat maximálně čtyři podlaží vzhledem k současným normám a toto by nás mělo posunout výše, aby to dávalo ekonomický smysl pro developery například ve větších krajských městech nebo v Praze," vysvětlil Jára.

Centrum se věnuje i projektu zaměřenému na práci s geotermální energií a také s vodíkovými technologiemi, kdy v budoucnu by měly jeho výsledky v praxi pomoci se sezonním ukládáním energie, což je jedno ze zásadních témat využití udržitelných zdrojů. Další projekt je zaměřený třeba na kvalitu vnitřního prostředí, konkrétně na světelný komfort.

Budova centra je původně plánovaná pro práci 80 lidí, kapacitu některých laboratoří je proto vzhledem k počtu zaměstnanců potřeba zvýšit. Přibýt by mělo podle Járy i laboratorní vybavení pro další vývoj vodíkových technologií a chystá se i rozšíření centra, avšak konkrétní výsledek bude záležet na dostupných dotacích, které aktuálně nejsou vypsané.

Podle ředitele díky propojení odborníků čtyř fakult vznikl v UCEEB silný tým plný kompetencí, což umožnilo věnovat se různorodým a průřezovým projektům napříč obory. Nejvíce rezonujícím projektem centra za uplynulou dekádu je zařízení na výrobu vody ze vzduchu S.A.W.E.R. Za deset let bylo v centru přes 200 projektů a řada z nich našla uplatnění na českém trhu. Jde třeba o metodiku hodnotící komplexně kvalitu budov (SB tool) nebo třeba metodiku Voda ve městě, kterou využily stovky tuzemských obcí a měst k více udržitelnému hospodaření s dešťovou vodou.

Centrum bylo založeno v roce 2012, fungovat začalo o dva roky později. Na jeho vznik přispěl Evropský fond pro regionální rozvoj. Je samostatným výzkumným ústavem ČVUT v Praze a národním centrem kompetence v šetrných budovách. Vědci z UCEEB se věnují přenášení inovací z výzkumu do praxe, vyvíjejí technologie šetrné k přírodě, ale i vytvářející zdravé, funkční a pohodlné prostředí, ve kterém lidé bydlí i pracují.

Autor: 
sbe gcm
Zdroj: 
ČTK