Datum zveřejnění: 
14. 5. 2024
Celkem 16 lego robotů, které postavily týmy z druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, se v neděli 12. května utkalo před festivalovými davy na Maker Faire Prague ve finále jarní Robosoutěže Fakuty elektrotechnické ČVUT. Vítězný tým s názvem Kraken z Gymnázia Příbram v úloze třídění kostiček překonal dva silné konkurenty z Prahy 4. Jarní soutěže se zúčastnilo 115 týmů ze 60 škol.

Letošní soutěžní úloha Robosoutěže pro tříčlenné týmy se jmenovala Třídění barevných kostiček. Cílem bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO Mindstorms a naprogramovat ho tak, aby samostatně sebral co nejvíce barevných kostiček ze soutěžní plochy a roztřídil je do dostupných zásobníků na hřišti. To vše v limitu 90 vteřin. Festival Maker Faire Prague se konal o víkendu 11. a 12. května na Výstavišti Praha a přitáhl rekordní účast 12 000 návštěvníků. V pavilonu, kde své projekty prezentovali i další vyučující a členové studijního programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT , se nacházela aréna Robosoutěže, jejíž finále se konalo v neděli od 12 hodin. Z vyřazovacího boje v závěru finále nakonec vzešel vítězný tým Kraken zastoupený Lukášem Koma z Gymnázia Příbram.
"Gratuluji nejen vítězovi z Příbrami, ale i všem zúčastněným letošní jarní Robosoutěže pro základní školy, kterých bylo opravdu hodně – celkem se ve všech kolech zapojilo 115 týmů ze 60 různých škol," uvedl organizátor Robosoutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT . "Mám radost, že se vítězové z Příbrami i Prahy 4 mohli předvést právě na festivalu Maker Faire Prague, který měl letos rekordní návštěvnost, a s robotikou v podání naší soutěže se tak seznámilo mnohem víc lidí. V září bude Robosoutěž pokračovat podzimní etapou pro střední školy," dodal.

 

Autor: 
Daniela Martinovská
Zdroj: 
Příbramský deník