Datum zveřejnění: 
13. 5. 2024
První místopředseda Senátu České republiky Jiří Drahoš se podle informací e15 v červnu chystá na oficiální cestu na Tchaj-wan. Naváže tím na svoji předchozí návštěvu v roce 2022 a na delegace dalších vysokých ústavních činitelů, a sice předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové a předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

"Cílem cesty je pokračovat v rozvoji českotchajwanských vztahů zejména v oblasti kultury, vědy a výzkumu. Součástí delegace proto budou i zástupci vědeckých institucí, aby dále posunuli svoji spolupráci na běžících projektech, primárně v oblasti polovodičů," potvrdila senátní mluvčí Andrea Kubová.
Tchaj-wan po politickém sbližování v Česku rozjel několik polovodičových aktivit. V létě na ČVUT v Praze odstartuje první tchajwanské mezinárodní tréninkové centrum na návrh čipů. Ambicí je ročně vyškolit až sto odborníků a lákat je z celé Evropy. Na Karlově univerzitě se zase rozjíždí centrum pro zkoumání odolných polovodičových dodavatelských řetězců a v Brně má být v následujících týdnech oznámeno centrum pro design čipů. Tchaj-wan Česko také preferuje jako dodavatelskou základnu pro chystanou továrnu společnosti TSMC v Drážďanech. Země rovněž českým studentům platí čipová stipendia s pobytem.
"Politické cesty jednoznačně v těchto a dalších projektech pomohly," řekl e15 rektor ČVUT Vojtěch Petráček . "Dá se říci, že díky čipovým centrům Tchaj-wanu máme v Evropě unikátní postavení," navázal prorektor ČVUT Radek Holý, který se zúčastnil delegace Pekarové Adamové. Představou Tchajwanců i Čechů je, že k nám čipová centra přilákají i tchajwanské polovodičové firmy. "Centrum návrhu čipů v Brně by ideálně mělo produkovat technologie, o něž budou mít tchajwanské společnosti zájem," shrnul Jiří Háze, vedoucí Ústavu mikroelektroniky VUT a místopředseda národního polovodičového klastru.

Autor: 
js
Zdroj: 
E15