Datum zveřejnění: 
28. 3. 2024
NOVÉ MĚSTO Cenově dostupný autonomně řízený vzdušný robot s přesným určováním polohy a vysoce kvalitním 3D digitálním mapováním pro prvosledové jednotky hasičů, zasahující v nepřehledných budovách. Tak má vypadat technologie pro americké záchranáře podle zadání soutěže 3D Mapping Challenge / UAS 5.0, která nyní probíhá v Kansasu. Velmi blízko úspěchu jsou experti ze skupiny Multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ( FEL ) ČVUT .

"Postoupili do finále, kde se utká 11 týmů o ceny v hodnotě téměř milion dolarů," komentoval úspěch Radovan Suk z FEL . Za postup do finále získali odměnu 15 tisíc dolarů.

V sázce je však ještě o poznání více. Vítězové dostanou totiž možnost zapojit se do programu pro další výzkum a zavedení prototypů do výroby. Robotici z vysoké školy na Karlově náměstí jsou jedinými účastníky mimo USA, kteří se dostali do finále. V jeho rámci v Kansasu badatelé poprvé předvedou své prototypy dronů naživo. V předchozích dvou kolech porota vyhodnocovala pouze videa. 3D Mapping Challenge / UAS 5.0 představuje jednu z nejprestižnějších soutěží organizovaných Národním institutem pro standardy a technologie USA. Tato klání podporují rozvoj technologií určených pro pátrací operace amerických záchranářů.

Opravdu ostrý test

"Pro nás je to skvělá příležitost, jak uplatnit naše zkušenosti v oblasti vývoje prototypů vzdušných robotů pro záchranářské operace a otestovat je v těžké konkurenci," uvedl k tomu Martin Saska, vedoucí skupiny multirobotických systémů na FEL ČVUT . Tým z metropole poprvé testoval dron ve školní budově na Karlově náměstí. Maketu prostředí, v níž létající robot operuje, vytvořili na chodbě na ploše 10 metrů čtverečních. Aparát nabízí řadu pozoruhodných prvků. Například obsahuje jeden z nejpokročilejších softwarů pro plně autonomní létání. Dokonalá je také bezpečnost, třeba díky speciální ochranné vrtuli.

Autor: 
(boh)
Zdroj: 
Mladá fronta DNES