Datum zveřejnění: 
13. 3. 2024
Martin Řezníček, moderátor ČT: Nejlepší studentské práce dnes dostávají Ceny Vernera von Siemense. Mají přispět k rozvoji českého školství i vědy a třeba taky motivovat vynikající studenty, aby zůstali v zemi. Letos porota ocenila třeba výzkum, jak bojovat proti bakteriím odolným vůči antibiotikům.

Václav Vohlídal, redaktor ČT: Ročně kvůli infekcím způsobeným rezistentními bakteriemi zemře 5 milionů lidí. Na problém upozorňuje i Světová zdravotnická organizace.

Kateřina Snopková, Lékařská fakulta , Masarykova univerzita: Dneska jsme se dostali do takové fáze, že už ty pacienty nemůžeme léčit ani lékama, druhé volby, třetí volby a už se vlastně dostáváme na tu hranu možností, čím vlastně ty pacienty můžeme léčit.

Václav Vohlídal, redaktor ČT: Kateřina Snopková konkrétně zkoumala antimikrobiální látky, tzv. bakteriociny, které se vyskytují například na Antarktidě, ty můžou v budoucnu antibiotika alespoň částečně nahradit.

Kateřina Snopková, Lékařská fakulta , Masarykova univerzita: Že oni cílí na konkrétní patogen, to znamená, že vlastně my můžeme říct, trápí nás konkrétně tato bakterie, ale jenom téhle se chceme zbavit.

Václav Vohlídal, redaktor ČT: Porota ocenila i vývoj dronů, které pomáhají hasičům, nebo programování robotů na principu evoluce.

Erik Derner, postdoktorandský pracovník, FEL ČVUT: Řešení spolu soutěží a kombinují se, abychom získali to nejlepší řešení pro ten daný problém.

Václav Vohlídal, redaktor ČT: Využít se pak dají především v průmyslu pro snadnější, levnější a přesnější nastavení robotických rukou nebo dalších prvků automatizace. Kromě průmyslu se dá tato metoda využít i v sociálních službách a roboty naučit například podávat věci lidem, kteří se nemůžou hýbat. Většina laureátů je teprve na začátku kariéry a v rámci ceny tak obdrží i finanční odměnu, kterou může využít právě pro další výzkum.

Autor: 
Martin Svatoň a Václav Vohlídal
Zdroj: 
Česká televize - Události