Datum zveřejnění: 
13. 3. 2024
Dvacet mladých českých vědců, studentů a pedagogů dnes obdrželo Cenu Wernera von Siemense za rok 2023 za vynikající výsledky ve studiu, vědě a výzkumu, z toho čtvrtina byly ženy. Nejvíce přihlášek do soutěže, jejímž cílem je podpora českého školství a vědy, přišlo z oboru chemie, fyziky a biologie. Společnost Siemens o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"Nejde jen o vynikající zpracování, ale především o témata vítězných prací, která se zaměřují na palčivé problémy lidstva: jak si poradit s multirezistentními bakteriemi, jak lépe porozumět cirkadiálním rytmům, které ovlivňují život a duševní zdraví každého z nás, nebo jak využít skupiny dronů pro řešení krizových situací," uvedl generální ředitel českého Siemensu Eduard Palíšek.

První příčku co do počtu ocenění získalo České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se šesti oceněními, druhá je Akademie věd ČR (AV ČR) s pěti oceněními a třetí Vysoké učení technické (VUT) v Brně se třemi oceněními. Následují Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) a Masarykova univerzita (MUNI) se dvěma oceněními a Univerzita Karlova a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích po jednom ocenění.

Cenu za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu získal tým pod vedením Tomáše Slaniny z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR za práci s názvem (Anti)Aromaticita excitovaných stavů. V kategorii nejlepší disertační práce zvítězila Kateřina Snopková z Lékařské fakulty MUNI v Brně, která se ve své práci zaměřila na bakteriociny.

Cenu za nejlepší diplomovou práci získal Dominik Vašinka z Přírodovědecké fakulty UPOL za práci s názvem Aplikace strojového učení v kvantovém měření. Ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce a zároveň Cenu Wernera von Siemense za druhé místo v kategorii Nejlepší diplomová práce získala Jekatěrina Jaroslavceva z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Veronika Kamenská z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně získala cenu za překonání překážek při studiu. Trpí vrozenou zrakovou vadou, která ji omezuje při čtení běžného textu a práci s mikroskopickou technikou, vedle toho se potýká se specifickými poruchami učení. Jako nejlepší pedagogický pracovník obdržel cenu Miloslav Druckmüller z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Další vědci získali ocenění v kategoriích Nejlepší absolventská práce na téma Průmysl 4.0 a Chytrá infrastruktura a energetika. Porota mimo jiné udělila dvě čestná uznání.

Cenu Wernera von Siemense uděluje již 26 let český Siemens v partnerství s představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří jsou také garanty jednotlivých kategorií a podílejí se na vyhodnocení nejlepších prací. V nezávislých porotách letos zasedlo 60 odborníků. Přihlášek letos bylo 496, z toho 29 procent přišlo od žen.

 

Autor: 
puz, mha
Zdroj: 
ČTK