Datum zveřejnění: 
12. 3. 2024
Centrum dokumentárního filmu Jihlava uvede 13. března od 19.30 hodin v kině Dukla film o Festivalu Bánát režisérky Jiřiny Šimkové Tři kluci a festival. Jde o snímek z roku 2023, natočený v produkci TV9P ČVUT v Praze . Součástí jihlavského večera budou beseda s tvůrci a akustický koncert Petra Skočdopole - Jump Into The Field, jehož hudba film provází. Jak uvádějí organizátoři večera, jde o první dokumentární film o Festivalu Bánát, největším českém festivalu v zahraničí: příběh tří kamarádů Štěpána, Honzy a Tibiho, kteří si udělali festival pro sebe a celých patnáct let společně s návštěvníky podporují naše krajany v oblasti Banátu.

Jde o oblast v jihovýchodní Evropě, rozdělenou na tři části - východní v Rumunsku, západní v Srbsku a severní v Maďarsku. Bánát je na jihu ohraničen Dunajem, na západě řekou Tisou a na severu řekou Mures. Na východě jej ohraničují jižní Karpaty. Na území rumunského Banátu se dodnes dochovalo šest českých vesnic (Gerník, Rovensko, Svatá Helena, Bígr, Eibentál a Šumíce) založených v první polovině 19. století. Dodnes se tu mluví česky.

"Český Bánát právě prochází velkými změnami a má velkou šanci na záchranu tohoto krásného dědictví," věří tvůrci. Jihlavské besedy se zúčastní rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček , režisérka Jiřina Šimková, organizátoři Festivalu Bánát Štěpán Slaný, Honza Duben a Tibi Pospíšil i autor hudby Petr Skočdopole.

Autor: 
jv
Zdroj: 
Jihlavské listy