Datum zveřejnění: 
7. 3. 2024
Vysoké Mýto spolu s odborníky z Fakulty dopravní ČVUT vybralo pět problematických míst, převážně na křižovatkách, kde chce zvýšit bezpečnost dopravy. Některá opatření budou nízkonákladová, jiná naopak komplikovaná, řekl dnes novinářům místostarosta Martin Krejza (ODS).

Mezi vybrané lokality patří křižovatky ulic Českých bratří a Jeronýmova, Prokopa Velikého a Větrná, Prokopa Velikého a Jiráskova a Jiráskova a Riegrova. Posledním problematickým místem je ulice Českých bratří a napojení sjezdu k obchodnímu centru. Podle analýzy by se mělo změnit či doplnit současné dopravní značení nebo odstranit překážky omezující rozhled.

Některá opatření však budou nákladná. "To je případ křižovatky Prokopa Velikého a Větrná, kde se navrhuje jednostranné nebo oboustranné zúžení komunikace, aby se zkrátil přechod, což předpokládá zpracovat projekt, získat stavební povolení a provést úpravy. Bude to stát dost peněz a potrvá to minimálně rok," uvedl Krejza. Drahé by bylo také zabezpečení železničního přejezdu v ulici Prokopa Velikého závorami.

Vysoké Mýto před pěti lety uvedlo na třech křižovatkách do provozu nové semafory, které umožňují chodcům a motoristům, aby se snadněji dostali přes frekventovanou silnici I/35. Opatření zpomalilo dopravu, často se tvoří kolony. Situace se zlepší, až bude hotový obchvat, úsek dálnice D35 Vysoké Mýto - Džbánov, který se staví.

Autor: 
dos, hj
Zdroj: 
ČTK