Datum zveřejnění: 
7. 3. 2024
Tuzemské univerzity jsou konečně více "vidět" ve světě. Univerzita Karlova se loni jako jediná v Česku dostala mezi prvních 250 v žebříčku QS World University Rankings 2024 a zařadila se tak mezi nejlepší vzdělávací instituce na světě. Pražské ČVUT se jako první v Česku připojilo ke kvantové počítačové síti americké technologické společnosti IBM. Jaké novinky školy letos připravují?

Tuzemské vysoké školy reagují na nové trendy ve společnosti, mění svou nabídku pro studenty a ptají se, koho bude pracovní trh potřebovat za několik let. Proto představují a akreditují desítky nových studijních programů. Třeba Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) otevírá nové programy v oblasti Big data a AI, soukromá Vysoká škola Cevro pracuje na rozšíření nabídky programů vedených v anglickém jazyce. Na akreditaci aktuálně čeká program Economics, Philosophy, Politics. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU) pak reaguje na aktuální reformu vzdělávání učitelů a po vzoru některých zahraničních institucí připravila magisterský studijní program Učitelství science pro SŠ.

 

Řeší se zdraví, jádro i udržitelnost

Na akutní nedostatek radiologických asistentů, kterých v praxi chybí asi 20 procent, reaguje novým studijním programem Univerzita Karlova (UK). Brněnská Masarykova univerzita také zohlednila aktuální poptávku a připravila bakalářský program Kosmetické prostředky nebo navazující magisterský program Applied Health Economics. Zdraví, přesněji pak zdravotnické prostředky, se řeší i na VŠB – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO), kde vznikne program Inovace a design zdravotnických prostředků.

Na Vysokém učení technickém v Brně (VUT) se s ohledem na plánovanou výstavbu reaktorů v Dukovanech otevře mezifakultní program Jaderná energetika. Mezi další velká témata pak patří oblast čipů, kyberbezpečnost, kosmické technologie nebo výzvy vyplývající z konceptu Green Deal. Renesance jaderné energetiky se řeší i na Českém vysokém učení technickém ( ČVUT ) a bude hrát prim při rozvoji nových studijních programů. Mezi ústřední témata ale patří i mikročipy, kvantové technologie a výpočty nebo bezpečný transport dat.

Význam udržitelnosti pro nastupující generaci pak vnímá třeba Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), která zahájila přípravu studijních programů Environmentální inženýrství nebo Elektromobilita a inteligentní dopravní systémy. I v Plzni se pak řeší jádro. Novinkou nadcházející akademického roku bude obor Management jaderného inženýrství. Udržitelnost a probíhající globální změny jsou přirozeně tématem i na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU), která nově otevřela program Forest Science in Global Change vyučovaný v angličtině. Program Environmentální studia a udržitelný rozvoj chystá Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

 

Na školní farmě chovají antilopy

Za zdmi univerzit často vznikají unikátní projekty, které studentům pomáhají zdokonalovat se v jejich oborech. Na pražském ČVUT tak mají dva školní jaderné reaktory, fúzní reaktor nebo kompletní testovací zařízení leteckých motorů. Zajímavé věci se dějí i na brněnském VUT. Mají tam třeba jeden z dvaceti nejlepších týmů na světě, které umějí zkonstruovat elektrickou formuli. Ostravská VŠB-TUO pak uvedla do provozu multifunkční polygon Centra energetických a environmentálních technologií (CEETe), kde vědci vyvíjejí a rovnou využívají v provozu moderní nízkouhlíkové technologie.

Nejsou to ale jen technické univerzity , které ukrývají ojedinělé možnosti. Třeba Fakulta tropického » zemědělství ČZU má kromě unikátní Botanické zahrady a Herbária také vlastní farmu pro chov antilop a lam. Univerzita Palackého pak začátkem letošního akademického roku otevřela novou budovu Envelopa Hub, určenou pro rozvoj studentských vědeckovýzkumných aktivit či startupů.

 

Jsem váš virtuální studijní poradce

Pandemie koronaviru urychlila nevyhnutelný přesun alespoň části výuky do onlinu. Samozřejmostí se postupně stávají elektronicky dostupné studijní mate riály nebo digitalizace administrativních úkonů, některé instituce jdou ale ještě o krok dál. Třeba soukromá Unicorn University už nabízí dva bakalářské programy, které jsou kompletně online. Olomoucká Univerzita Palackého přesunula do onlinu studium bakalářského programu teologie už během covidu a pro velký úspěch teď přidává i navazující magisterský stupeň. První online program – Tropical Agro ecology – otevřela také Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity .

Na akademickou půdu stále více proniká umělá inteligence. Výzkumu v oblasti kyberbezpečnosti, generativní AI a jejího využití v IT se plánuje věnovat Vysoké učení technické v Brně. Unicorn University aktuálně chystá spuštění AI chatbota, který bude sloužit jako virtuální studijní poradce.

 

Bakalářky se mohou stát minulostí

Nejen v souvislosti s umělou inteligencí se kromě tradičních forem studia mění i způsoby jeho zakončení. Fakulta podnikohospodářská VŠE koncem loňského roku oznámila, že do budoucna nebude od studentů vyžadovat bakalářské práce. Novinka by se měla týkat už těch studentů, kteří nastoupí v následujícím akademickém roce. Podobný krok teď chystá i Ekonomickosprávní fakulta Masarykovy Univerzity , která bakalářské práce nahradí prezentacemi závěrečných studentských projektů.

 

Arizona nebo Brazílie volá

Program Erasmus je dnes na vysokých školách naprostou samozřejmostí, čím dál častěji je ale možné vyjet i mimo Evropu. Třeba Masarykova univerzita nově přidává prestižní univerzity v Singapuru, Brazílii a v dalších zemích Latinské Ameriky, současně připravila i nové formy výuky, kdy je možné využít online nebo hybridní mezinárodní kurzy.

Česká zemědělská univerzita pak chystá akreditaci nového studijního programu vytvořeného ve spolupráci s thajskou Prince of Songkla University a rozšířila portfolio letních škol, mimo jiné o univerzitu v americké Arizoně. Pro studenty může být zajímavý i navazující mezinárodní Artificial Intelligence and Data Science program, který vznikl ve spolupráci Jihočeské univerzity s Technische Hochschule Deggendorf a už získal akreditaci.

University of New York In Prague uzavřela partnerství s Dublin School of Business a rozšíří svou nabídku o dva mezinárodní magisterské programy Master of Science in Digital Marketing and Analytics a Business Analytics. Má ale i několik duálních programů vytvořených ve spolupráci se State University of New York a Empire State University . Nabízí také studium i v zemích, jako jsou Japonsko či Čína.

 

„Výkřik“: Na pražském ČVUT mají dva školní jaderné reaktory, fúzní reaktor nebo kompletní testovací zařízení leteckých motorů.

Autor: 
Klára Sudová
Zdroj: 
E15