Datum zveřejnění: 
26. 2. 2024
Projekt, ve kterém České vysoké učení technické (ČVUT) spolupracovalo s americkou firmou GE Aviation na vybudování infrastruktury k vývoji a testování leteckých motorů, dofinancuje podle svého původního slibu vláda. ČTK to dnes řekla mluvčí ČVUT Kateřina Veselá. Podle usnesení ze středečního jednání vláda potvrdila, že finance ve výši téměř miliardy korun představují přímé financování projektu. Další postup určí příslušné subjekty státní správy, napsal ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Spolupráce s českou pobočkou amerického výrobce leteckých motorů začala v roce 2016. Škola dostala na začátku návratnou finanční výpomoc zhruba dvě miliardy korun od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Původní částku pak chtěla zaplatit převážně z evropských fondů, na což ale z Evropské unie nedostala dost peněz.

Škola měla podle Hospodářských novin vrátit nesplacenou finanční pomoc státu ve výši jedné miliardy korun. "ČVUT nikdy neměla a nemá žádný závazek vůči českému státu ani jiným poskytovatelům. Stát naopak na samém počátku učinil závazek, že dofinancuje tento společensky důležitý projekt z vlastních zdrojů, a s tímto ujištěním se Fakulta strojní ČVUT rozhodla České republice pomoci," uvedla dnes škola v tiskové zprávě.

"Rozhodnutí Vlády ČR velice vítáme a oceňujeme, protože naplnilo dlouhodobý strategický záměr ČR o vybudování průmyslového odvětví výroby moderních leteckých motorů v ČR. Naše republika tak může nabízet investorům možnosti v oblasti vývoje a testování pokročilých leteckých motorů, čímž se zařadila mezi velmi elitní skupinu několika zemí, které toho jsou schopny," uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Fakulta strojní ČVUT v letech 2016 až 2022 vybudovala testovací infrastrukturu leteckých motorů a nyní ji provozuje. Odborníkům se podle školy podařilo vybudovat zázemí pro výrobu turbovrtulových a turbínových motorů nové generace s výrazně nižší uhlíkovou stopou. Ze spolupráce ČVUT s GE Aviation vzniklo pět zkušeben, ve kterých se dělají testy motorů, digitální simulace a analýzy. "Očekávání vlády tak bylo naplněno, což bylo konstatováno již před několika lety," napsala škola. Projekt rozvoje leteckého a kosmického průmyslu podle školy úspěšně pokračuje v dalších fázích.

Po celou dobu financování projektu kontrolovalo podle školy ministerstvo průmyslu a obchodu účelnost, hospodárnost a efektivitu vynakládaných prostředků. Tyto peníze byly podle školy spravované jako dotační přímé dofinancování projektu.

Nyní se podle školy rozvíjí s využitím vybudované infrastruktury spolupráce s několika firmami, které působí v oboru. Testovací infrastruktura zároveň slouží k vývoji ekologičtějších a udržitelnějších leteckých motorů a paliv.

 

Autor: 
tej snm
Zdroj: 
ČTK