Datum zveřejnění: 
22. 2. 2024
ČVUT připravilo únikovou hru, která se odehraje ve vesmíru.

Průběh kosmického letu, běžný život na oběžné dráze, ale i nebezpečí a rizika, kterým mohou astronauti čelit, představuje nová aplikace využívající virtuální realitu. Na jejím vzniku se podíleli výzkumníci z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze ve spolupráci s poradenskou a technologickou společností Deloitte. Jako odborný garant v projektu figuruje Planetum – Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, která bude aplikaci využívat k popularizaci vědeckých témat spojených s vesmírem mezi studenty a žáky středních a základních škol.

Týmová multiplayerová hra umožní studentům zažít vesmír jako nikdy předtím. "Po nasazení náhlavní soupravy se ocitnou v prostředí inspirovaném Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS, kde mají za úkol provádět vědecké experimenty, obdobně jako je plní skuteční astronauti," představuje aplikaci vedoucí laboratoře virtuální a rozšířené reality Fakulty elektrotechnické ČVUT David Sedláček.

 V průběhu dvou let se na programování prostředí významněji podílelo osm studentů a studentek počítačové grafiky a interakce, kteří se při implementaci nástrojů virtuální reality inspirovali videy z ISS. "Šlo nám o vytvoření autentického prostředí, které bude v účastnících vzbuzovat silný zážitek z mise do vesmíru. K tomu patří zejména simulovaný stav beztíže, ve kterém je potřeba předměty uchytit s pomocí suchého zipu, jinak by volně plavaly ve vzduchu. Také lidé se musí naučit pohybovat v prostoru, odrážet se od madel a přidržovat se jich, což si poměrně rychle osvojí," přibližuje Sedláček hlavní vesmírnou odlišnost, se kterou si vývojáři museli poradit.

Aplikace bude dostupná na středních školách, které musejí pro tuto novou hru vytvořit vlastní virtuální laboratoře. Spolupráce už existuje se Smíchovskou střední průmyslovou školou a gymnáziem a Gymnáziem Josefa Božka v Českém Těšíně. Planetum – Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy bude aplikaci využívat k popularizaci vědeckých témat spojených s vesmírem mezi studenty a žáky středních a základních škol.

Autor: 
MET
Zdroj: 
Metro