Datum zveřejnění: 
22. 2. 2024
Ve středu byla představena týmová multiplayerová hra, která zájemcům umožní se ve virtuální realitě vžít do kůže astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici. Aplikace umožňuje hrát nejen ve virtuální realitě, ale i na počítači do virtuálního světa nahlížet v módu pozorovatele.

Ve spolupráci Katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze , konzultační společnosti Deloitte a organizace Planetum – Hvězdárna a planetárium hl. města Prahy vznikla nová úniková hra.
Podle tvůrců ukáže v průběh kosmického letu běžný život na oběžné dráze, ale i nebezpečí a rizika, kterým mohou astronauti čelit.

"Šlo nám o vytvoření autentického prostředí, které bude v účastnících vzbuzovat silný zážitek z mise do vesmíru. K tomu patří zejména simulovaný stav beztíže, ve kterém je potřeba předměty uchytit pomocí suchého zipu, jinak by volně plavaly ve vzduchu. Také lidé se musí naučit pohybovat v prostoru, odrážet se od madel a přidržovat se jich, což si poměrně rychle osvojí," přibližuje v tiskové zprávě David Sedláček z ČVUT .

Úniková VR hra z prostředí Mezinárodní vesmírné stanice
Některé věci ale raději ve virtuální realitě vynechali. Hra kupříkladu neumožňuje hráčům obracet se ve vzduchu, protože by to v nich vyvolávalo nevolnost.
Vyzkoušet si hru budou moci nejdříve studenti Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně a Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia a také návštěvníci Planetária Praha. Další rozšíření aplikace na střední a základní školy je vázáno na dostupnost vlastních virtuálních laboratoří.

Zdroj: 
iDNES.cz