Datum zveřejnění: 
22. 2. 2024
Marcela Augustová, moderátorka ČT: Jak se žije a pracuje na vesmírné stanici? Brzy si to budou moci zkusit školáci a časem taky návštěvníci pražského planetária. Brýle s virtuální realitou je postaví i do nebezpečných situací, s nimiž se astronauti můžou setkat.

Martin Lulák, redaktor ČT: Uniká nám čpavek z chladicího okruhu, jak zjistíme, co máme udělat? Jedno ze cvičení, které má prověřit to, jak spolu posádka dokáže spolupracovat. "Tak já předpokládám, že musíme zavřít hlavně tady ten."

Anonym, ČVUT: "Ano." (při hře)

Martin Lulák, redaktor ČT: Vývoj hry probíhal na ČVUT poslední čtyři roky a pracovali na ní hlavně studenti. Jedním z nejtěžších programátorských úkolů bylo co nejvěrněji nasimulovat prostředí mikrogravitace.

David Sedláček, vedoucí laboratoře a virtuální reality: Ale zároveň jsme byli omezeni tím, že víme, že uživatelům se dělalo špatně, takže jsme ji trošku omezili. Uživatel se nemůže přetočit hlavou vzhůru, pořád ho držíme ve vertikále.

Martin Lulák, redaktor ČT: Většina toho laboratorního vybavení, které na této stanici vidíme, odpovídá i laboratornímu vybavení na evropském modulu Columbus přímo na ISS.Na tom se podíleli z odborníci z pražského planetária. Nabízet ho chtějí i školám, které mají vhodné vybavení.

Jan Spratek, odborný pracovník, Planetum a Planetárium hl. m. Prahy: V podstatě už nyní se školy mohou mně hlásit a říci si o tady tuto hru, kterou jim v nejkratším možném termínu dodáme.

Martin Lulák, redaktor ČT: Mimo řešení nebezpečných situací je ve hře řada úkolů, které simulují vědecké experimenty. "A vlastně díky mikrogravitaci si to můžu položit ve vzduchu a chytit druhou rukou. To je skvělý." (při hře) Díky tomu, že se uživatel velmi rychle vcítí do své role a musí spolupracovat, je hra vhodná i pro trénink týmových dovedností třeba ve firmách. V budoucnu by odborníci z ČVUT hru rádi rozšířili o další úkoly a experimenty.

Autor: 
Martin Lulák
Zdroj: 
Česká televize - Události