Datum zveřejnění: 
15. 2. 2024
Experti brněnského Vysokého učení technického a pražského ČVUT testují novou technologii, která by policistům umožnila na dálku zastavit před nimi ujíždějící auto. Využívá se přitom systém, který se už teď do nových osobních aut běžně instaluje a v budoucnu má být povinný pro všechna auta s tzv. autonomním řízením

Barbora MEZNÍKOVÁ, redaktorka: Jedno z mnoha policejních pronásledování, rychlá a nebezpečná jízda ve městě i na dálnici. Jak policistům v takových situacích pomoci? Právě na to se teď zaměřují věci z technických univerzit v Brně a v Praze. Vymýšlejí technologii, která by policistům umožnila zastavit prchajícího pachatele v autě na dálku. Sloužit by k tomu mohla tato bezdrátová jednotka, která se už teď běžně montuje do nových aut.

Zdeněk Lokaj, dopravní expert, ČVUT: Jedno vozidlo, tedy to policejní, vyšle signál do pronásledovaného vozidla a přes jednotku, která je v tom vozidle, tak vlastně zajistíme to, že tomu vozidlu zamezíme přívodu paliva. osoba -------------------- Zkuste rozjet, dejte plný plyn, jedem. A už jste dojela, už to zastavilo. Ano, už to vydechlo a nechtělo to táhnout.

Barbora MEZNÍKOVÁ, redaktorka:  Policisté budou moci systém ovládat prostřednictvím aplikace, ta jim ukáže všechna auta v okolí, cíleně jedno vyberou a jedním kliknutím ho zastaví.

Jan POSPÍŠIL, vědecko-technický výzkumník, VUT: Ty zprávy zde ukazují rychlost vozidla, polohu, úhel, kterým směřuje, takže je možnost podle indicií zvolit správné vozidlo.

Barbora MEZNÍKOVÁ, redaktorka: Aby systém nemohl někdo paradoxně na dálku zneužít, přijímá signál jen na vzdálenost zhruba 300 m a zároveň je šifrovaný. Barbora Mezníková, Česká televize, Brno

Autor: 
Barbora Mezníková
Zdroj: 
Česká televize, Události v regionech