Datum zveřejnění: 
29. 1. 2024
Studenti ČVUT, jak se teď dozvíte z vysílání Radiožurnálu, můžou nově využívat americký superpočítač. Univerzita se jako první v Česku připojila ke kvantové počítačové síti a IBM má tak přístup k jedněm z nejlepších kvantových výpočetních systémů vůbec na světě, stejně jako třeba prestižní technologický institut MIT.

Co to přesně znamená, to už nám vysvětlí naše vědecká reportérka Karolína Burdová. Hezké odpoledne.

Krásné odpoledne, Karolíno. Tak pro mě, prosím, co to je vůbec kvantový počítač?

Karolína Burdová, redaktorka

Kvantový počítač je speciální typ počítače, který využívá principy kvantové mechaniky ke zpracování informací, narozdíl od klasických počítačů, které používají bity. To jsou vlastně jednotky informace reprezentované nulou nebo jedničkou. Kvantový počítač využívá kvantové bity neboli qbity. Pokračuje student ČVUT Michael Vágner: "Klasické počítače využívají součástku, která je lidsky vytvořená, neboli tranzistory, a do té ukládají informaci, zatímco kvantové počítače využívají zákonů samotné kvantové mechaniky či přírody a pokud máme u klasických počítačů a kódujeme informaci do jedniček a nul, jak jsme všichni zvyklí z IT, tak nyní můžeme využít zákonu propozice a stav kódovat jako jakýkoliv stav mezi jedničkou a nulou."

Karolína Burdová, redaktorka

Tyto principy pak umožňují kvantovým počítačům efektivně řešit některé problémy, které jsou pro klasické počítače extrémně obtížné. I když je pro mnohé z nás kvantová fyzika velkou neznámou, dnes je už součástí každodenního života. Využívá se například v navigacích, laserech nebo třeba medicíně.

A k čemu můžou studenti využít napojení na kvantovou počítačovou síť? V první řadě se s kvantovou sítí naučí pracovat studenti nového magisterského studijního programu kvantová informatika. Podle univerzity je třeba mít v Česku odborníky, kteří těmto technologickým inovacím rozumí a pak prakticky můžou kvantový počítač studenti využívat při různém zkoumání, programování i experimentech. Spolupráce mezi ČVUT a firmou IBM bude zahrnovat taky výzkum v oblasti kvantových počítačů a kvantového softwaru. Cílem je ale hlavně urychlit vědu v oblastech, jako je například prevence nemocí, energetika, doprava, vývoj zemědělských produktů nebo přesná diagnostika. Karolína Burdová, Český rozhlas. 

Zdroj: 
Český rozhlas - Radiožurnál