Datum zveřejnění: 
28. 1. 2024
Ministerstvo zahraničních věcí spolu s americkým velvyslanectvím přispěli na studium přímo v Praze 20 studentům kyjevské letecké univerzity. Tito studenti kvůli válce nemůžou dokončit praktický výcvik doma, protože už téměř dva roky je nebe nad Ukrajinou kvůli válce uzavřené.

Civilní letadla nesmějí nad Ukrajinou létat už skoro dva roky. Světoví dopravci létají kvůli ruské invazi a bojům přes jiné státy a studenti leteckých škol nemohou do vzduchu, říká jeden z nich, Danylo z Národní letecké univerzity v Kyjevě. Vedou se nějaká jednání o tom, že by se mohly obnovit cvičné lety, ale myslím si, že je to pořád velmi nebezpečné. Nemám o tom ani moc informací, ale každopádně teď jsou všechny lety zastavené.

Iveta Vávrová, redaktorka

Danylo přijel v polovině září s dalšími 19 studenty do Prahy a hned začal s výcvikem na letištích v Karlových Varech a v Benešově.

Moc to pro mě znamenalo. Poté, co začala naplno invaze, dostali jsme šanci cvičit. Tady je to pro nás jako chytit druhý dech. Dává nám to nový smysl života.

Iveta Vávrová, redaktorka

Teoretickou výuku zajišťuje Dopravní fakulta ČVUT v Praze, vysvětluje podrobnosti vedoucí katedry letecké dopravy Jakub Kraus.

Učíme je tak, jak to je na úrovni Evropské unie. Je tam teoretická výuka a je tam praktická výuka létání, asi 170 hodin.

Iveta Vávrová, redaktorka

Budoucí pilot Danylo si kvalitu výuky v Česku pochvaluje.

Jiří Klečka, redaktor

Studium tady je o dost lepší. Zaprvé je podle evropských standardů a taky zahrnuje získání ATP licence, to je průkaz pro pilotování velkých proudových letadel, pro aerolinky je to nejvyšší úroveň.

Iveta Vávrová, redaktorka

Ukrajinským studentům část nákladů pokryje grant. 22 000 000 poskytlo Česko a dalších 10 000 000 Spojené státy americké. Část si ale studenti také hradí sami v řádech stovek tisíc korun. Kolik přesně ale nechtěli říct. Pro představu, praktický výcvik v Česku stojí 1,5–2 miliony Kč.

Jiří Klečka, redaktor

Nejdřív to vypadalo, že nás pojede 15 a budeme mít všechno zdarma, ale pak se odsouhlasilo, že nás bude 20 s tím, že si část zaplatíme. Mě podporuje rodina, život tady je mnohem dražší než na Ukrajině, ale rodina to zařídila i díky mámě a tátovi, který teď brání mou zemi.

Iveta Vávrová, redaktorka

Podle ministra Jana Lipavského z Pirátů je to cesta, jak pomoci Ukrajině a přiblížit i evropským vzdělávacím standardům.

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí /Piráti/

Teďka se rozbíhá debata o tom, že by tento projekt pokračoval. Přesná finanční částka ještě nebyla určena, říká ministr Jan Lipavský. Budoucí pilot Danylo by se jednou rád vrátil na Ukrajinu. Až si splní svůj letecký sen, chtěl by létat pro aerolinky s velkými civilními letadly. Iveta Vávrová, Český rozhlas.  

Zdroj: 
Český rozhlas Plus