Datum zveřejnění: 
18. 12. 2023
Vánoční video Fakulty elektrotechnické ČVUT stojí na rovnici lidé + technologie = hudba. I přístroje z laboratoří elektrotechniků, robotiků a informatiků se mohou proměnit v hudební nástroje. Ve svém nově vytvořeném vánočním videu to v netradičním experimentu demonstrují výzkumníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Ti naladili svoje technologie do vánoční tóniny v anglické koledě We Wish You a Merry Christmas.

Hudba spojuje 

Letošní vánoční video staví do popředí souhru výzkumníků a technologií generujících zvuky. Tým výzkumníků a studentů tentokrát o svoje klasické nástroje a školené hlasy posílily Akademický orchestr ČVUT a Pěvecký sbor ČVUT Praha. Výslednou fúzi a originální vánoční přání v jednom můžete zhlédnout prostřednictvím webu YouTube. com. "Hudba dokáže spojovat nejen lidi, ale i různé obory, matematiku, fyziku, v našem případě zejména elektrotechniku a informatiku. Myslím, že to je ideální téma pro vánoční video," říká Jiří Zemánek z katedry řídicí techniky, který se do příprav a natáčení se svým kolegou Krištofem Pučejdlem zapojil hned s několika technologiemi, jako jsou Rijkeho varhany, ferrofluid – tekutá kapalina z magnetických nanočástic a Gaussova fontána. Podle jeho kolegy Radovana Suka z oddělení vnějších vztahů, který projekt koordinoval, byl odtud už jen krok k nápadu spojit přístroje s technologiemi, které využívají doktorandi katedry počítačové grafiky a interakce Vojtěch Leischner a Pavel Husa. "Jejich kyvadlo v sobě spojuje syntetizér a audio kontroler, Vojtěch Leischner navíc pracuje s žonglérskými míčky se zabudovaným gyroskopem, které generují rytmické zvuky," přiblížuje Suk.  

Kovoví koledníci

Vznik videa podpořil také student programu Elektronika a komunikace Marek Novotný, který příležitostně pořádá na popularizačních akcích fakulty koncerty na Teslovy transformátory. Prostor dostali také ikoničtí roboti, které mohou znát čtenáři deníku Metro z médií. Například robopes SPOT, humanoid Pepper, Ludvík složený z lega či balancující SK8O, kteří jsou ve videu naprogramování autonomně popřát šťastné a veselé tancem v samostatné závěrečné sekci. Za jejich pohybem stojí Bedřich Himmel z katedry kybernetiky, studentka programu Otevřená informatika Daria Mikhailovskaya z laboratoře humanoidní robotiky, Martin Hlinovský a Krištof Pučejdl, oba z katedry řídicí techniky. "Klíčovou roli sehrál Jan Kavan, který vedle komponování hudby vyvíjí počítačové hry, zabývá se interaktivními hudebními systémy a technologie patří do oblasti jeho zájmu. Jan Kavan dal všem dílčím izolovaným zvukům řád a propojil je s klasickými nástroji studentského Akademického orchestru ČVUT pod vedením dirigenta Jana Šrámka a Pěveckým sborem ČVUT Praha," doplňuje pro deník Metro Suk. Kombinace experimentálních technologií s pěveckým sborem a komorním orchestrem ČVUT dopadla podle Kavana na výbornou, a to díky nasazení všech zúčastněných. "Ve videu jsem si nakonec v rámci nahrávání zahrál i na violoncello. Pevně věřím, že finální podoba videa v předvánočním čase potěší, a vzhledem ke skvělé spolupráci rád přiložím ruku k dílu u dalších podobných projektů," doplňuje k neobvyklé spolupráci Kavan. 

Zoo na Signal festivalu

Vánoční video Fakulty elektrotechnické ČVUT je třetí v pořadí. Tradici před dvěma roky založilo video s roboty, které zavedlo tehdy poprvé pod stromeček ty nejzajímavější roboty, které zdejší akademici využívají pro svůj výzkum. "V roce 2022 fakulta ve videu připomněla atmosféru Signal festivalu, kdy se její robotická zoo na pražském Karlově náměstí stala jednou z atrakcí celého ročníku pražské přehlídky. Stejně jako v roce 2021, i na letošním vánočním videu spolupracoval tým filmařů kolem režiséra Olivera Beaujarda a kameramana Daniela Hotového," uzavírá pro deník Metro Suk. 

ROBÍK Z BENEŠOVA

Vítězem Robosoutěže 2023 pro střední školy, která se konala minulý pátek na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se stal tým SAKIRI z Benešova. Jejich robot ve finále bravurně stavěl věže z kostiček.  

- Ve finále se utkalo 36 nejlepších robotických vozítek z lega, která postoupila ze čtyř předkol a z celkem 168 přihlášených "středoškolských" robotů. Historicky nejtěžší úlohu v patnáctileté historii soutěže nejlépe splnily týmy SAKIRI z ISŠT Benešov (1. místo), Rossumoví universální roboti z Gymnázia Na Vítězné pláni (2. místo) a Kachničky z Gymnázia Voděradská (3. místo a cena Design robota). - Finále soutěže se vždy odehrává na dvou totožných hřištích umístěných vedle sebe, kde se dvě robotická vozítka ve vyměřeném čase snaží co nejlépe splnit zadanou úlohu a sbírají body. Vítěz nakonec vzejde z vyřazovacího pavouku. 

Zdroj: 
Metro