Datum zveřejnění: 
28. 11. 2023
Exkurze i přednášky si pro zájemce připravili vědci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického (FJFI ČVUT) v Praze na dnešním dni otevřených dveří. Návštěvníci se mohou těšit například na tokamak Golem, laboratoře jaderné chemie nebo Laboratoř femtosekundového laseru FemtoLab. Hlavní program čeká návštěvníky v budově v Břehové ulici v Praze 1, a to od devíti do 15 hodin.

V budově v Břehové čekají na zájemce odborné přednášky, informace o přijímacím řízení, ale i exkurze, při které navštíví například tokamak Golem. Prohlédnout si budou moci i laboratoře jaderné chemie. Chemici budou pro zájemce letos opět vyrábět zmrzlinu. Na přednáškách se dozvědí více o vývoji biodegradabilních implantátech nebo malých jaderných reaktorech.

Odborníci z katedry matematiky a z katedry fyzikální elektroniky připravili program v budově v Trojanově ulici u Karlova náměstí. Navštívit mohou lidé výkonný počítačový cluster nebo laboratoře kosmických technologií a laserových systémů. Zájemcům umožní odborníci nahlédnout i do světa modelování fyzikálních experimentů.

V budově v ulici V Holešovičkách v Praze 8 čeká návštěvníky například Laboratoř femtosekundového laseru FemtoLab. Ta je vybavena laserovým systémem, který využívá technologii, jež svým průkopníkům přinesla v roce 2018 Nobelovu cenu za fyziku. Zájemcům odborníci také ukážou, jak funguje elektronový řádkovací mikroskop nebo průmyslovou počítačovou tomografii a laboratoř výzkumu generace XUV záření.

Fakulta se zaměřuje na čtyři základní směry výuky, a to na matematické, jaderné, fyzikální a jaderně chemické inženýrství. Spolupracuje i s odborníky z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), mimo jiné vyvíjí například materiály pro letecký a kosmický průmysl.

Zdroj: 
ČTK