Datum zveřejnění: 
27. 11. 2023
Ve stanici Můstek na zelené lince A "vyrostla" před pár dny instalace naplněná rostlinami. Nejen čtenáři Metra již uzavírají sázky, jak dlouho vydrží bez poškození. Když se hovoří o ozeleňování hlavního města, většina z nás si nejspíš představí spíše ochlazování metropole pomocí výsadby stromů a další zeleně. Popřípadě budování střešních zahrad a podobných projektů. Za trochu jiný konec to před pár dny vzali výzkumníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Ve stanici Můstek na zelené lince A díky nim vyrostla inteligentní nízkoúdržbová instalace naplněná rostlinami. A okamžitě se z ní stal hit sociálních sítí.

"V Praze 1 se počítá každá zeleň. Metrorost aneb několik desítek rostlin ve speciálně vyvinuté 3D konstrukci oživí vaše cesty vestibulem metra Můstek. Je to kus přírody v metru, kousek oázy ve frmolu každodennosti. Jak řekla hlavní architektka metra Anna Švarc: Projekt rostlin v metru vnáší do anonymně industriálního prostředí záchvěv přírody – přirozeného lidského habitatu," píše na Facebooku bývalý náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. 

Nespočet reakcí

Hned na několika místech, včetně facebookového profilu deníku Metro, se vedou plamenné diskuse o tom, zda dílo studentů s čidly, jež dodávají do jeho "mozku" desítky hodnot, nepodlehnou rukám vandalů. "Už se uzavírají sázky, jak dlouho to vydrží bez poškození," píše na Facebooku čtenář Petr Zgažar. S ním souhlasí uživatelka Marcela Sochová, která umístění instalace rovněž považuje za zkoušku charakteru problémových návštěvníků vestibulu metra. "Tak a teď otázka: Jak dlouho to vydrží? Když se tam kolem zdržují opilí, zfetovaní bezdomovci a žebráci. A zrovna v místě instalace. Jedna rána a sklo jde dolů. Pochybuji, že je nerozbitné," komentuje na Facebooku Metra čtenář Daniel Marcinčák. Někteří čtenáři rovněž upozorňují na nepříliš úspěšné projekty pěstování zeleně v prostorách metra. Jak píše uživatel Martin Oškrobaný, nevyšlo to například na Střížkově. "Tohle je ale právě i částečně součástí testů toho, co provést třeba s tím Střížkovem, aby to nedělalo za pár let ostudu. Klasické pěstování s běžnou údržbou tam prostě nedává smysl," reaguje čtenář Jiří Kohout.  

Lepší klima ve městě

Trochu jiný, nicméně neméně originální projekt spustila také radnice šesté městské části. Na jejím území si mohou místní obyvatelé, sousedské spolky, školní třídy, ale i firmy adoptovat vlastní strom. "Díky tomuto projektu mají občané, kteří se do akce zapojí, jistotu, že strom bude vysazen na správném místě a má nejlepší předpoklady a šanci zde dlouho vydržet a růst. Chceme zároveň nabídnout alternativu k živelnému vysazování stromů ve veřejném prostoru, které může být problematické z hlediska inženýrských sítí uložených v zemi, nevhodných druhů, špatného umístění i zajištění následné péče," říká radní Prahy 6 pro životní prostředí Petr Palacký a dodává: "Zároveň platí, že každý příspěvek bude představovat navýšení dosavadního rozpočtu určeného na výsadbu dřevin a péče o ně, rozhodně se nechceme zříkat odpovědnosti, kterou v tomto ohledu městská část má." 

 

Zdroj: 
metro.cz