Datum zveřejnění: 
24. 11. 2023
Kdo z českých operátorů poskytuje nejrychlejší 5G internet na trhu? Otázka, na kterou hledal odpověď tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Ten se vydal měřit do Čech i na Moravu a teď zveřejnil výsledky. Nejrychlejší stahování i nejkratší odezvy naměřil u O2!

Nejen Praha, ale i Přerov, Kroměříž nebo Kojetín a Chropyně – to jsou místa, kde se v uplynulých měsících pohyboval speciální měřící tým složený z odborníků ČVUT. Cíl byl jednoduchý. Změřit kvalitu 5G sítí českých operátorů. "V oblastech pokrytých signálem 5G jsme u všech operátorů provedli opakované srovnávací měření pomocí aplikace Speedtest," říká Vladimír Dáňa z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, který pro O2 měření prováděl. "Nejvyšší rychlost při download byla naměřena v síti O2 , a to 932 Mbit/s. Loni to přitom bylo 636 Mbit/s. Pokud bychom letošní hodnotu srovnali v rámci všech tří operátorů, pak jsou maximální naměřené rychlosti oproti konkurenci zhruba dvojnásobné," doplňuje.

Nejrychlejší stahování

Pokud bychom se podívali na rychlosti stahování, loňské prvenství jednoznačně i v letošním roce s výrazným náskokem obhájil operátor O2. A to díky své strategii – operátor O2 se již před časem rozhodl pro časově i finančně velmi náročnou cestu kompletní výměny technologií. "Díky tomu můžeme zákazníkům přinášet ty nejlepší služby. Důkazem je právě toto měření, které jasně ukázalo, že stahování dat je v?5G síti od O2 oproti konkurenci o více než 78 % rychlejší. Ve srovnání s téměř totožným měřením, které ČVUT provádělo v roce 2022, vidíme skoro 30% meziroční zrychlení," vysvětluje technologický ředitel O2 Jan Hruška. Díky využití duální konektivity přináší O2 na některých místech i rychlosti vyšší než 1 Gbit/s. "Toto řešení umožňuje dosahovat nejen rekordních rychlostí, ale především vysoké kapacity a nízké latence, což je v praxi stabilní, spolehlivý a rychlý internet. Více než 1 Gbit/s mohou naši zákazníci nyní naměřit třeba v centru Prahy. Postupně bude takových míst přibývat v ruku v ruce s tím, jak postupujeme i v obměně technologických prvků," popisuje Jan Hruška. 

Čím nižší latence, tím lepší zážitek

Měření ČVUT prokázalo výrazný náskok operátora O2 také u latence, tedy parametru, který ukazuje rychlost odezvy. U O2 dosahuje jen 13,6 ms, což je o třetinu, respektive téměř o polovinu méně než u konkurence. Právě latence je zásadní třeba pro ty, kdo hrají on-line hry nebo komunikují on-line pomocí videohovorů, například při práci z domova. Naměřené výsledky ostatně potvrzuje i vnímání samotných zákazníků O2, kteří v rámci nezávislého výzkumu společnosti IPSOS opakovaně říkají, že je to právě 5G síť od O2, která je z jejich zkušenosti nejlepší v Česku. 

Zdroj: 
e15.cz