Datum zveřejnění: 
15. 11. 2023
Česko má nové výcvikové centrum pro simulované vesmírné mise s tzv. analogickými astronauty na palubě Little Moon City. Měsíční městečko tvoří hlubinná stanice včetně kontrolního řídicího střediska. Na projektu se podílí ČVUT společně s Filozofickou fakultu Univerzity Palackého.

Martin Lulák, redaktor ČT

35 tun, 10 m3 a vlastní zajištění životních podmínek na palubě.

Miroslav Rozložník, vědecký vedoucí projektu Little Moon City

V tomto komplexu budeme simulovat vesmírné mise na Měsíc. To znamená, budeme simulovat let na Měsíc, pobyt na Měsíci a návrat na Zemi.

Martin Lulák, redaktor ČT

Všechny mise budou řízeny z tohoto řídicího střediska, to bude v neustálém kontaktu s analogickými astronauty na palubě tohoto Habitatu, astronauti navíc budou mít v rámci mise možnost vystoupit na simulovaný měsíční povrch v této kupoli.

Miroslav Rozložník, vědecký vedoucí projektu Little Moon City

Posádky ve skafandru a s použitím virtuální reality budou mít komplexní zážitek pobytu na Měsíci.

Martin Lulák, redaktor ČT

Centrum slavnostně otevřel italský astronaut Paolo Nespoli. Ten na oběžné dráze strávil více než 300 dní a sám se v rámci výcviku podobné analogické mise zúčastnil. Strávil několik dní v jeskynním komplexu.

Paolo Nespoli, bývalý astronaut ESA, člen dvou dlouhodobých posádek na ISS

Je to podobné jako při výstupu do volného kosmického prostoru. Během něj také musíte mít nějaký bezpečnostní postup. Musíte být neustále upoutaní, aby to bylo bezpečné.

Martin Lulák, redaktor ČT

Během podobných misí se zkouší nejen vybavení a bezpečnostní protokoly pro reálné využití, nedílnou součástí je i třeba psychologický výzkum posádky. Podobné mise jako Paolo Nespoli se v létě zúčastnil i český astronaut Aleš Svoboda.

Aleš Svoboda, člen záložního týmu astronautů ESA, bojový pilot

To má přínos pro všechny profese, které jsou podobným prostředím vystaveny, ať už to jsou astronauti, ať už to jsou horníci, námořníci na ponorce.

Martin Lulák, redaktor ČT

První 2–3členné posádky si komplex vyzkouší v průběhu příštího roku. Martin Lulák, Česká televize.  

Zdroj: 
ČT1 - Události